suveniri iz rata

Vatrogasci na krovovima kuća stradalih u potresu našli minsko-eksplozivna sredstva

08.01.2021 u 19:09

Bionic
Reading

Dodatna nevolja za stanovnike Petrinje nakon što su ostali bez krova nad glavom zbog potresa je vrijeme

Koliko najava hladnog i lošeg vremena u gradu bez dimnjaka pogoršava situaciju za RTL Danas komentirali su statičar Domagoj Buđarnija i Hrvoje Ostović, zapovjednik Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Petrinja.

Gotov da nema dimnjaka na tom području koji nije oštećen ili uništen.

"Uslijed potresanja i statike koja više nije sigurna, kako na objektima tako i na dimnjacima, opasnosti su višestruke. Od mogućnosti gušenja do koje može doći uslijed poroznosti dimnjaka, pogotovo oni koji su starije gradnje do požara koji mogu dodatno ugroziti stanovnike i prilikom čega može doći do ljudskih žrtava", rekao je Ostović.

Prilikom sanacija nalaze i na opasnosti iz Domovinskog rata.

"Nažalost kroz aktivnosti, a bilo je gotovo 2500 intervencija koje su vatrogasci odradili na terenu, uz sve ostale zadaće s ciljem pomaganja građanima Petrinje, u dva slučaja smo usred saniranja krovova i dimnjaka zatekli i minsko eksplozivna sredstva. Apeliramo da građani predaju takva sredstva ukoliko ih imaju, bez sankcija se mogu predati nadležnoj policiskoj upravi, ali i da nam prilikom sanacije daju informaciju o tome kako ne bi došlo do ozljede vatrogasaca", poručio je Ostović.

Uz vatrogasce su cijele dane na terenu i statičari kojima naknadni potresi srećom ne stvaraju veće probleme.

"Povratne informacije s terena govore da taj naknadni potres nekako nije pogoršao situaciju. Nešto prijava ima, reagirali smo. Pukotine su se nešto proširile, ali ne značajnije. Znači, kuće koje su označene zelenom i dalje su u zelenom, one koje su označene crvenom - nisu zabilježene neke veće situacije da je stabilnost dalje narušena. Mi radimo svojim tempom i dalje po prijavama", izjavio je Buđarnija.

Ljudi u strahu od toga da će dobiti crvenu naljepnicu otežavaju posao statičarima.

"Moram priznati da je pritisak na nas na terenu vrlo velik, pogotovo u smislu dobivanja tih crvenih naljepnica, a htio bi naglasit da smo svi ovdje kolege statičari volonteri, da smo se odazvali na svoj poziv moralno i da svoj posao odrađujemo sukladno našoj metodologiji, znanju, stručnosti i objektivnosti. Stoga apeliram građane da ne stvaraju dodatno opterećenje kolegama na terenu jer ćemo odradit svoj posao stručno i nitko neće biti zakinut za naše mišljenje i nećemo nikoga oštetit. I zahvalio bi se još jedanput svim kolegama na terenu i pozivam ostale kolege koji se još možda nisu pridružili da se pridruže da završimo taj posao što prije", poručio je Buđarnija.

  • +2
Vatrogasci u Glini Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić