debakl nakon potresa

HV ima kuhinjski modul za pripremu 1800 obroka, zašto nije na terenu na kojem hranu pripremaju volonteri

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 08.01.2021 20:03
  • Objavljeno 08.01.2021 u 18:22
Kuhinjski modul HV-a

Kuhinjski modul HV-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH/J.Kopi

Hrvatska vojska od 2018. u posjedu je kuhinjskog modula "Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX" u kojem se, prema informacijama navedenim na stranicama MORH-a, može pripremiti 1.800 obroka dnevno. Premda ima i civilnu namjenu, posebno za ovakve situacije kad je potrebna pomoć velikom broju građana, taj modul još nije iskorišten u ovoj katastrofi

Kako stoji na stranicama MORH-a, modul se sastoji od dva kuhinjska bloka u kojima može biti pripremljeno 1.800 obroka dnevno, šatora za podjelu hrane, šatora za skladištenje hrane, tri šatora koji se spajaju u restoran u kojemu može objedovati 200 ljudi, četiri rashladna kontejnera te dva spremnika za vodu zapremine 11.000 litara, javlja N1.

Da modul nema samo vojnu namjenu, istaknuo je u studenom 2018. voditelj Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a brigadir Matthew Denny.

“Ovaj je modul izrazito koristan jer služi ne samo za potporu vojsci, nego i za potporu civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su poplave ili požari. Ovo je odlična nova sposobnost Hrvatske vojske”, rekao je brigadir Denny.

“Cijela je kuhinja profesionalno opremljena i pomaže nam steći iskustvo u radu. Također, dobro je što se može premještati, što je korisno za pružanje potpore u civilnim i vojnim strukturama u bilo kojoj situaciji”, kazao je tada o modulu jedan od polaznika obuke, vojnik Mate Podgornik iz Voda za pripremu i podjelu hrane Satnije za usluge.

Na pitanje gdje se taj modul sad nalazi i zašto već nije angažiran na područjima pogođenim potresom iz Ministarstva obrane danas su za N1 kazali:

“Hrvatska vojska sve je svoje postojeće sposobnosti stavila na raspolaganje za pomoć građanima i civilnim institucijama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije i navedene se koriste sukladno zahtjevu Stožera civilne zaštite.

Slijednom navedenog, ukoliko spomenuti Stožer iskaže potrebu za korištenjem kuhinjskog modula Hrvatske vojske “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, isti će se uputiti na daljnje korištenje.”

Isti upit poslali smo i u Ured predsjednika, no do objave članka još nije stigao odgovor.

Kuhari volonteri iz cijele Hrvatske uskočili su u pomoć stradalima u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornog potresa te neumorno pripremaju tople obroke za građane i volontere na terenu.

Damir Trut

Damir Trut

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut danas je rekao da se u tom segmentu uvodi red te da Crveni križ izrađuje kriterije. Dodao je da će kuhanje u Petrinji preuzeti tvrtka Pleter.

Član Predsjedništva SDP-a i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Newsroomu je komentirao kako Vlada upravlja krizom koju je izazvao potres, a pri tome se osvrnuo i na spomenute izjave Damira Truta.

“Trut bi, nakon ovakvih izjava, da sam ja ministar, letio istog časa sa svog mjesta. Ovo je varijanta u kojoj čelni čovjek civilne zaštite, nečega što bi trebalo rukovoditi cijelom pričom, vama ne može dati suvisle odgovore. Nije sposoban znati niti da se evakuira niti da su urušeni objekti u vojarni u Petrinji”, kazao je Ostojić.

Komentirao je i kuhinjski modul HV-a: “To je još jedan dokaz nekoordinacija. Ako nemate predstavnika MORH-a u Stožeru, tako vam se nešto može dogoditi. Takav modul može zamijeniti sve potrebe na terenu. Žalosno je kad preko novinara morate dobiti informaciju da postoji nešto s čime bi se mogla riješiti kompletna prehrana koja danima izaziva problem i gubi energiju ljudi na terenu.”

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!