RUKOMET U MUTNOM

Varaždin bi snosio troškove SP-a, ali ne da novce HRS-u

Bionic
Reading

U novom prijedlogu ugovora koji je HRS dostavio porečkom gradonačelniku Ediju Štifaniću prije nekoliko dana, a čiju je kopiju dobio Glas Istre, smanjen je zahtjev za participaciju troškova organiziranja SP - a u rukometu s 3,5 na 2,6 milijuna kuna

Međutim isto tako naznačeno da se u slučaju većih troškova od procijenjenih i udio Grada povećava, no ne iznad 3,5 milijuna. Osim toga, u ugovoru je još niz detalja koje, očito, zna samo gradonačelnik Edi Štifanić; nije ih podijelio ni s članovima Gradskog poglavarstva, barem ne javno, pred novinarima. Evo nekoliko važnih pojedinosti, piše Glas Istre

Tim je novim prijedlogom predviđeno da se gradski Izvršni odbor Svjetskog rukometnog prvenstva 'u slučaju dvojbi oko pojedinih radnji obavezuje raditi po uputama središnjeg Izvršnog odbora i Ureda za koordinaciju SP-a'. Člankom 10. ugovora jasno su navedene obaveze koje Grad mora u cijelosti financirati: prijevoz novinara na relaciji hotel - dvorana, uređenje dvorane po pravilima IHF-a, tehničku organizaciju, estetsko uređenje dvorane i okoliša, Hitnu medicinsku pomoć, zdravstvenu ustanovu za prihvat sudionika u slučaju potrebe i honorar osoba zaduženih za organizaciju na gradskoj razini.

U članku 12. posebno se obavezuje da s 2,6 milijuna kuna participira u troškovima s HRS-om pa su taksativno navedeni: smještaj i prehrana ekipa, sudaca, službenih i tehničkih osoba te VIP gostiju, piće i napici, catering, transferi ekipa, sudaca, tehničkih i VIP osoba te nabava sto službenih odijela, osiguranje osoblja i objekata, polica osiguranja priredbe, svečanost otvaranja, promocija SP-a, priredbe uz SP, putni troškovi i dnevnice sudaca i službenih osoba, prijemi, banketi, pokloni, nagrade i medalje te doping kontrola.

Edi Štifančić i Ivan Čehok

Iz ova dva detalja je jasno da Grad ima dvojake financijske obaveze - one koje je kanio pokriti s nespornih 300.000 kuna predviđenih u proračunu za sljedeću godinu i spornih 2,6 milijuna, koji bi mogli narasti na 3,5 milijuna. Gradonačelnik je od vijećnika dobio mandat pregovarati o sufinanciranju do najviše 700.000 kuna. Poglavarstvo sada predlaže da to bude 1,7 milijuna, ali to očito ni izdaleka neće biti dostatno.

Pozicije Grada u pregovorima s HRS-om su oslabljene činjenicom da su neki gradovi već potpisali ugovore, a porečki gradonačelnik čeka odluku vijećnika.

Na dnevnom redu sjednice vijeća sazvane za 23. prosinca nema posebne točke o ugovoru s HRS-om, ali će se o tome vjerojatno razgovarati na aktualnom satu ili u raspravi o rebalansu ovogodišnjeg, odnosno prijedlogu proračuna za sljedeću godinu. Za kvalitetnu raspravu i donošenje odluke o ugovoru s HRS-om vijećnici bi trebali imati sve relevantne podatke, odnosno kopiju prijedloga ugovora, koja nije u materijalima za sjednicu.

Dakle, vrlo je vjerojatno da će odluku donijeti na temelju istih onih činjenica koje je gradonačelnik dao članovima poglavarstva: HRS nudi novi ugovor s umanjenim iznosom sufinanciranja od 2,6 milijuna kuna, gradonačelnik je procijenio da će u Gradu troškovi biti ukupno 3,4 milijuna, od kojih može financirati polovicu pa je poglavarstvo uspjelo pronaći 1,7 milijuna. A moglo bi trebati čak 3,8 milijuna: nespornih 300.000 i spornih koji bi, po ugovoru, mogli biti veći od 2,6 milijuna, ali ne veći od 3,5 milijuna.

Poreč ne može više van iz te priče. Kad bi vijećnici i odlučili ne dati ni kune ili samo onoliko koliko predlaže poglavarstvo, HRS vjerojatno ne bi htio potpisati takav ugovor, a pritisci raznih vrsta na kraju bi ipak doveli do toga da Porečani plate onoliko koliko od njih traže. Je li takav odnos HRS-a prema gradu domaćinu fer ili nije, jesu li troškovi napuhani, odnosno jesu li ugovoreni neprofesionalno ili je Grad ucijenjen, u ovom je trenutku postalo nevažno.

Grad nije ovlašten otkazati ugovor, a ako to i učini, obavezan je snositi sve troškove SP-a na svom području, ne samo dio, piše u ugovoru. A članak 15 kaže: 'U provedbi ovog ugovora grad suorganizator SP-a 2009. dužan je pridržavati se već preuzetih obaveza HRS-a prema trećim stranama, koje će se regulirati aneksom ovog ugovora'. I sad bi bilo jedino logično spustiti zastor na pozornici teatra i sve troškove predviđene za manifestacije u sljedećoj godini preusmjeriti na pokrivanje troškova domaćinskih ambicija svjetske sportske priredbe. 

Poput Poreča istoj situaciji se nalaze i Varaždinci od kojih se također traži da participiraju sa 2,6 milijuna kuna (prvotno je HRS tražio 3,5). Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok u izjavi za Sportske novosti tvrdi da bi oni trošak od 2,6 milijuna kuna mogli i snositi, ali da taj novac ne žele uplatiti na račun HRS-a jer troškovnik koji je napravljen nije adekvatan.

'Smatramo da cijeli niz troškova koje možemo sami platiti, organizirati gdje će to manje koštati nego što je navedeno u troškovniku. Spremni smo sami snositi troškove u visini koliko od nas traži HRS, ali jednostavno nam nije jasno zašto bismo mi morali novac uplatiti na račun HRS-a?. Želimo da se stvari riješe na drugi način. Podmirit ćemo troškove za to nema problema, ali ne na ovaj način - kazao je za Sportske Čehok