izbori u varaždinu

Čehok: Niska izlaznost veliki je poraz aktualne gradske vlasti

16.04.2023 u 22:53

Bionic
Reading

Bivši varaždinski gradonačelnik i nositelj liste za Gradsko vijeće Grada Varaždina Ivan Čehok naglasio je u nedjelju kako njegova Nezavisna lista nije zadovoljna rezultatima izbora, odnosno time što nisu uspjeli motivirati građane da izađu na birališta. Kako je istaknuo Čehok, izlaznost pokazuje da su birači smatrali da ovi izvanredni izbori za Gradsko vijeće nisu važni.

Na izbore je, prema podacima DIP-a, izašlo 31,19 posto birača, odnosno njih 12.134.

„Jednostavno nismo ih uspjeli uvjeriti da su ovo izbori koji su bitni, a od onih koji su izašli, relativnu većinu ili apsolutnu većinu imaju oni koji su sada vladajući, što je prirodno", rekao je Čehok.

Kako je dodao, vladajući uvijek imaju bolju startnu poziciju i njihovi birači su rekli su: 'Dobro, ok, nama je ovakav vid politike odnosno smjer upravljanja gradom dobar.'

"Ostali nisu uspjeli očito, ni mi ni druge stranke i liste, nismo uspjeli uvjeriti birače da su ovi izbori bitni”, poručio je Čehok.

Prema prvim rezultatima izbora, Nezavisna lista Ivana Čehoka osvojila je četiri mandata, a Čehok je najavio da će kao i do sada  biti oporba. Rekao je da njegova lista nije zadovoljna rezultatima, a istaknuo je da su "ovi izbori održali nakon što je prošlo niti pola mandata aktualne gradske vlasti, pa za kampanju nije bilo dovoljno novaca."

Objasnio je kako su vladajući ti koji bi trebali motivirati građane da izađu na izbore, tim više što je nositelj SDP-ove liste ujedno i aktualni varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

„Ako uzmete da je za njega glasalo, od ukupnog broja svih birača u gradu Varaždinu, možda nekakvih 12 posto, onda je to veliki poraz. Svako za sebe mora sada razmotriti što mu to znači i kako to gledati trendovski. Mi smo uvjereni da će se u sljedeće dvije godine pokazati sva pogubnost i sve loše što se događalo u politici SDP-a i Bosilja i da će građani vrlo brzo shvatiti da moraju izaći na izbore u puno većem broju”, naglasio je Čehok.

Najavio je da će se njegova lista nastaviti boriti protiv zaduživanja Grada za 30 milijuna eura za rješavanje problema bala i biti protiv toga da se u Gradu ništa ne radi.