analiza izbora

SDP-ovac je pomeo konkurenciju na izborima u Varaždinu, no što to znači za stranku?

17.04.2023 u 15:27

Bionic
Reading

SDP nakon jučerašnjih izbora za Gradsko vijeće u Varaždinu može biti i više nego zadovoljan. Dvostruko više mandata nego na redovitim izborima prije dvije godine i osigurana većina trebali bi značiti da mogu vladati Varaždinom u miru. No znači li takav uspjeh da bi jednoj od najvećih oporbenih stranaka moglo krenuti na bolje i na nacionalnoj razini?

Na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće u Varaždinu SDP je osvojio 12 mandata, nezavisna lista Ivana Čehoka četiri mandata, HDZ tri mandata dok su Narodna stranka – Reformisti i Nezavisna lista Dubravke Novak osvojile po jedan mandat.

Velika je to razlika u odnosu na rezultate prije dvije godine, kada je Čehok imao šest vijećnika, SDP pet, Nezavisna lista Dubravke Novak četiri mandata, HDZ tri, a Reformisti dva.

No dvije godine natezanja u Gradskom vijeću i nemogućnost varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja da sa svojom većinom vlada u punom smislu dovele su do novih izbora, a čini se i da su birači poslali jasnu poruku što misle.

'Kao i u slučaju prošlogodišnjih izvanrednih izbora za splitsko Gradsko vijeće, i ovdje se potvrdilo da aktualni gradonačelnik uživa još veće povjerenje u odnosu na redovne izbore. Birači su u Varaždinu, kao i prošle godine u Splitu, honorirali onog političara koji se zbog situacije u Gradskom vijeću našao u poziciji da isključivo na prijevremenim izborima raščišćava situaciju u predstavničkom tijelu. Ovo je bila podrška aktualnoj vlasti u Varaždinu, osobito gradonačelniku Nevenu Bosilju, koji ne samo da je ostvario više nego dvostruki rezultat za svoju listu, nego ima apsolutnu većinu mandata u vijeću. To mu u sljedeće dvije godine daje ogromnu prednost i ogromnu odgovornost. Birači su honorirali gradonačelnika koji je na vlasti, njegove dosadašnje rezultate, i posredno su, u tom smislu, uskratili povjerenje svima onima za koje su smatrali da su izazvali krizu vlasti. To je potvrda rada i situacije da birači žele da aktualni gradonačelnik odradi svoj mandat do kraja', kaže za tportal politički analitičar i tportalov komentator Boško Picula.

Na velikom gubitku je Ivan Čehok, dugogodišnji bivši gradonačelnik Varaždina i najveći oponent Bosilju i SDP-u u Gradskom vijeću. Čehok, koji je niz godina bio i saborski zastupnik te je prepoznatljiv u široj javnosti, nije uspio dobiti podršku kao prije dvije godine.

'Čehok je već nekoliko izbornih ciklusa u padu i on se za dobar dio varaždinskih birača sve više pojavljuje kao remetilački faktor stabilnosti gradske vlasti. Uskraćeno je povjerenje prije dvije godine njemu osobno, a sada je i njegova lista ostala u situaciji da bude do kraja mandata isključivo oporbena. Čehok je dobio poruku da do daljnjeg ne može računati na povjerenje varaždinskih birača', kaže nam Picula.

'HDZ je ostvario manje-više isti rezultat kao prije dvije godine, tako da se njegova pozicija nije mijenjala. Dolazi do izražaja to da su neke nezavisne liste prošle slabije nego prije dvije godine i birači su se okupili oko etabliranih stranaka. Treba naglasiti da, primjerice, Most i Hrvatski suverenisti nisu uspjeli dobiti odgovarajući broj glasova da bi ušli u vijeće, a niti stranka Možemo nije se pojavila na izborima, što je neki znak da u ovoj jedinici lokalne samouprave nemaju organizaciju ili su odustali od ovakvog tipa natjecanja. Dakle dvije stranke koje pretendiraju biti većina u parlamentu - Most i Možemo - ne igraju ikakvu ulogu u jednom od najvećih gradova u Hrvatskoj', analizira Picula.

SDP-ov rezultat u Varaždinu možda je pomalo i iznenadio, s obzirom na ne baš najbolji rejting stranke na nacionalnom nivou. Iako je SDP još uvijek drugi po rejtingu, odmah nakon HDZ-a, podržava ga upola manji postotak birača (op.a., oko 12 posto) anketiranih u posljednjim anketama. Može li onda SDP-ov uspjeh u Varaždinu značiti i promjenu vjetrova kada se govori o podršci SDP-u na razini cijele Hrvatske?

'To nema nikakve veze. Birači će na parlamentarnim izborima potpuno drugačije ocijeniti SDP kao nacionalnu stranku. Ovo je bio isključivo uspjeh varaždinskog SDP-a jer je riječ o potpuno drugačijim razinama izbora, izborima za druga tijela. Ovo se ni na koji način ne može preslikati na nacionalnu razinu. SDP je, kao što vidimo, na najslabijim anketnim rezultatima u posljednjih 20-ak godina. Niti lokalni SDP-ovi političari utječu na nacionalni SDP niti nacionalni SDP utječe na uspjehe ili neuspjehe lokalnih podružnica', zaključuje Picula.