afrički korpus

Vagnerovci šire svoj utjecaj po Africi, ali sada pod novim imenom

12.02.2024 u 10:39

Bionic
Reading

Afrički korpus novo je ime pod kojim bivši plaćenici iz Wagner grupe djeluju u ključnim uporištima na afričkom kontinentu, potvrdio je čelnik te grupe

Osim što su bili poznati po žestokim borbama s ukrajinskim snagama, plaćenici grupe Wagner bili su prisutni u brojnim politički nestabilnim afričkim državama, uključujući Srednjoafričku Republiku, Libiju, Mali i Sudan, a sada nastoji steći uporište u Burkini Faso, kojom vlada vojna hunta od državnog udara u 2022., piše CNBC.

Podsjetimo, osnivači zloglasne plaćeničke organizacije Jevgenij Prigožin i Dmitrij Utkin poginuli su u zrakoplovnoj nesreći u kolovozu 2023., dva mjeseca nakon što su predvodili svoje borce u maršu na Moskvu u pokušaju pobune protiv ruske vojske. Nakon njihove smrti, postrojbe Wgnera su razmontirane, a budućnost njihove uloge u Africi bila je neizvjesna. 'Nastavljamo raditi na afričkom kontinentu i nastavljamo raditi u Bjelorusiji. Nastavljamo raditi za dobrobit Rusije', rekao je novi vođa Wagnerovaca Anton Jelizarov u videu prošlog tjedna.

'Radimo uspješno. Nalazim se u sjedištu grupe u Kozačkom kampu. Gradimo kamp kako bi nove jedinice koje će se formirati — koje će postati dio dobrovoljačkog korpusa Ruske nacionalne garde — mogle stići i smjestiti se', obavijestio je. Jelizarov je dodao da su uvijek, pa i sada pod imenom Afrički korpus, 'branili, brane i branit će narod Ruske Federacije i interese Ruske Federacije, i bilo gdje u svijetu.' Afrički korpus javno je objavio na Telegramu krajem siječnja da je rasporedio 100 pripadnika u Burkinu Faso kako bi pomogli sadašnjem vođi Ibrahimu Traoréu u odbijanju islamističkih pobuna u regiji Sahel.

Novi entitet se već nekoliko mjeseci uključuje operacije u Maliju i Libiji, a navodno su u tijeku pregovori o uspostavi ruske vojne baze u Srednjoafričkoj Republici. Analitičari iz Centra za istočne studije u Varšavi vjeruju da će nove jedinice vjerojatno biti raspoređene u državama Sahela, Srednjoafričkoj Republici i Libiji, iako će ugovori s lokalnim vlastima diktirati opseg aktivnosti grupe. Neograničen pristup prometnim čvorištima u Libiji i Alžiru bit će 'preduvjet za nesmetano djelovanje ruskih vojnih snaga' u državama Sahela, poručili su analitičari.

  • +14
Wagner Izvor: Profimedia / Autor: TASS / ddp USA / Profimedia

'Afrički korpus sastoji se od plaćenika i dobrovoljaca i nije dio ruskih oružanih snaga. S regrutiranjem su započeli u prosincu 2023., a uključili su i ponude za posao za bivše plaćenike Wagner grupe; također mogu regrutirati lokalno stanovništvo. Formiranje Afričkog korpusa pod kišobranom ruskog ministarstva obrane ukazuje na to da su u tijeku napori da se stvari vrate u red nakon raspuštanja Wagner grupe, budući da će Korpus preuzeti njezine operacije', poručili su analitičari. Zamjenik ruskog ministra obrane Junus-bek Jevkurov nadgledao je stvaranje Afričkog korpusa, a očekuje se da će proces formiranja biti dovršen do ovog ljeta.

Mnogi analitičari također vjeruju da će se novo vodstvo bivših vagnerovaca željeti proširiti na Niger, potez koji bi bio kompliciran jer se u toj zemlji nalazi američka baza dronova. Usred pogoršane sigurnosne situacije diljem Sahela, hunte koje vladaju u Maliju, Burkini Faso i Nigeru formirale su 'Savez sahelskih država' i prošlog mjeseca najavile svoje jednostrano povlačenje iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), potez mnogih analitičara vidio kao otvaranje puta za veću sigurnosnu suradnju s Moskvom.