bruje društvene mreže

Wagner opet regrutira, a predvodi ih Prigožinov sin Pavel

02.11.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Ruska Wagner grupa ponovno počinje regrutirati plaćenike, tri mjeseca nakon što je njezin osnivač Jevgenij Prigožin poginuo u zrakoplovnoj nesreći, objavila su dva ruska medija

Borce navodno predvodi mladi sin samog Prigožina, Pavel Prigožin, izvijestio je 59.RU, regionalni medij sa sjedištem u gradu Permu na Uralu. Taj medij navodi da je predstavnik Wagnera u Permu potvrdio nastavak novačenja u plaćeničku skupinu. Medij NGS.RU, sa sjedištem u Novosibirsku, također je u srijedu izvijestio da je Wagner počeo regrutirati borce, pozivajući se na izvor u lokalnom ogranku plaćeničke organizacije, prenosi Insider.

Međutim medij u svom izvješću nije spomenuo Pavela Prigožina. Profili na društvenim mrežama koji promoviraju Wagnerov ured u Permu u utorak su istakli nekoliko zahtjeva za potencijalne novake. U postovima pod naslovom 'Vraćamo se', naveli su da će oni koji se nadaju potpisivanju ugovora trebati rusku putovnicu za operacije izvan zemlje, podatke o svojim obiteljima i bliskim rođacima te potvrde o cijepljenju.

Primjetno je to da su poručili kandidatima kako moraju dostaviti dokumente koji pokazuju da nemaju kriminalni dosje ili povijest zlouporabe droga - što je obratno od onoga što je Wagner do sada radio, oslanjajući se na angažman ruskih zatvorenika i kriminalaca kako bi osnažio i popunio redove svojih snaga u Ukrajini.

Ipak, regrutiranje je zaustavljeno u srijedu navečer, prema izvještajima, no ne navodi se razlog za to. Brojna pitanja ostala su otvorena o sudbini Wagnera nakon kratkotrajne pobune protiv Kremlja u lipnju. Bivši čelnik skupine Jevgenij Prigožin, koji je predvodio marš na Moskvu, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći 23. kolovoza pod sumnjivim okolnostima.

  • +15
Bivši pripadnici Wagnera Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Dvadesetpetogodišnji Pavel Prigožin naslijedit će velik dio bogatstva svog oca. Već se nekoliko mjeseci među ruskim vojnim blogerima govori da će oca naslijediti i na čelu Wagner grupe. Kanal na Telegramu povezan s Wagnerom, Prigožin 2023., također navodi Pavela kao budućeg vođu organizacije. Od Prigožinova pada promatrači su vjerovali da će rusko ministarstvo obrane preuzeti kontrolu nad Wagnerovim ljudima i resursima, a zapadni obavještajni dužnosnici rekli su The New York Timesu u kolovozu da ministarstvo pokušava restrukturirati kompaniju.

Ministarstvo obrane također je osnovalo privatne vojne tvrtke za regrutiranje Wagnerovih ljudi, osobito u Africi i na Bliskom istoku. Čini se da se neki od bivših plaćenika bore u Ukrajini pod zapovjedništvom ruske vojske. Ali i NGS.RU i 59.RU izvijestili su da je Wagnerova grupa apsorbirana u Rusku nacionalnu gardu, inače poznatu kao Ruska garda ili Rosgvardia, koja se bavi unutarnjim sigurnosnim prijetnjama i odgovara izravno ruskom čelniku Vladimiru Putinu.

Ruska novinska stranica Vojni pregled također je u nedjelju izvijestila da će Wagner nastaviti s operacijama kao divizija Ruske garde. Osim toga, profili na društvenim medijima ureda Wagner Perm napisali su isto u svojim objavama za zapošljavanje. Izvješća i postovi dolaze nakon što su ruski vojni blogeri nekoliko mjeseci nagađali da bi sve što je ostalo od Wagnera mogla apsorbirati Ruska garda, a ne ministarstvo obrane.