obavještajni podaci

Bivši vagnerovci vraćaju se u Ukrajinu, ovaj put kao dio Putinove 'privatne vojske'

02.02.2024 u 20:28

Bionic
Reading

Bivši plaćenici iz skupine Wagner možda se vraćaju u Ukrajinu, ali ovaj put u sastavu ruske Nacionalne garde, kažu britanski obavještajni podaci

Ruska nacionalna garda Rosgvardia pod svoje okrilje uzet će bivše borce skupine Wagner te bi oni uskoro mogli opet biti raspoređeni po Ukrajini, kažu britanski obavještajci. Najnoviji je to u nizu poteza Moskve u namjeri da preuzme potpunu kontrolu nad ovom plaćeničkom organizacijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin krajem prosinca je ovlastio Nacionalnu gardu Rusije, poznatiju pod imenom Rosgvardia, da oformi vlastite jedinice dragovoljaca. Rosgvardia će tako sada integrirati tri bivša Wagnerova jurišna odreda u svoju prvu jedinicu dragovoljaca, a vjerojatno će biti raspoređeni po Ukrajini i Africi. Navodno se onima koji budu išli u Ukrajinu nudi ugovor na šest mjeseci dok će oni koji završe u Africi potpisati ugovor na devet mjeseci.

'Integracija bivših Wagnerovih jurišnih odreda u Rosgvardijinu jedinicu dragovoljaca vrlo vjerojatno ukazuje na to da je Wagner podređen ruskoj Nacionalnoj gardi', dodalo je britansko ministarstvo obrane, piše Business Insider. Rosgvardia, utemeljena 2016., često se naziva Putinovom privatnom vojskom jer odgovara izravno njemu. Od kolovoza prošle godine Putin je potpisao zakon prema kojem je Nacionalnoj gardi dopušteno opremanje teškim naoružanjem. Na Zapadu je to interpretirano kao pokušaj jačanja Putinove 'privatne vojske'.

'S obzirom na to da je general Viktor Zolotov (prvi čovjek Rosgvardije) prethodno dao naslutiti da bi teško naoružanje trebalo uključivati topništvo i jurišne helikoptere, ovaj potez sugerira da Kremlj udvostručuje resurse Nacionalne garde, kao jedne od ključnih sigurnosnih organizacija režima', pisalo je tada britansko ministarstvo obrane.

  • +15
Bivši pripadnici Wagnera Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Rosgvardia se uspjela prošiti unutar ukrajinskih regija pod kontrolom Rusije. Analitičari Instituta za ratne studije (ISW) rekli su u prosincu da Moskva koristi Nacionalnu gardu da bi proširila kontrolu na okupiranim teritorijem, bez oslanjanja na trupe na prvoj crti. Ovakav razvoj događaja označava i najnovije poglavlje u padu skupine Wagner, čiji su neustrašivi 'neovisni' borci sad podređeni ruskoj državi. Vagnerovci su odigrali ključnu ulogu u višemjesečnoj bitki za Bahmut, u kojoj je ubijeno više desetaka tisuća ljudi.

Nakon neuspjele pobune Wagnera, a kasnije i smrti njihova osnivača Jevgenija Prigožina, Kremlj je preuzeo kontrolu nad plaćenicima, posebno onima u Africi, gdje su u nekoliko zemalja djelovali kao Putinova produžena ruka. Proteklih godina na tom kontinentu u nekoliko navrata optuživani su za razna zlodjela i kršenje ljudskih prava. Nova ruska vojna formacija Afrički korpus (dijeli ime s nacističkom jedinicom) čak pokušava regrutirati bivše Wagnerove plaćenike za borbene operacije diljem kontinenta.