komunalni problemi

[FOTO] Tomašević: Iz Vodoopskrbe su najavili mogućnost novih pucanja cjevovoda, to nije neobično

28.09.2021 u 11:10

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik ispričao se građanima zbog puknuća magistralnog cjevovoda na Trešnjevci na redovnoj konferenciji za medije u utorak u zgradi Poglavarstva. Istaknuo je da je cjevovod izgrađen davne 1964. godine i da je gradu nužna temeljita obnova komunalne infrastrukture. Također je poručio da će svima koji su pogođeni ovim incidentom biti nadoknađena šteta jer je Holding osiguran za ovakve situacije

Gradonačelnik je izjavio da je šteta nastala jutros veća od one nastale u nedjelju.

'Stanogradnju, posebno na Trešnjevci, često nije pratila adekvatna izgradnje nove komunalne infrastrukture', upozorio je gradonačelnik.

Govoreći o uzorcima puknuća cjevovoda, kazao je da je događaj povezan s onim koji se dogodio u nedjelju. Tomašević je kazao da je došlo do naprezanja. Očekuje da će se brzo normalizirati opskrba vodom. Ispričao se na neugodnostima koje su doživjeli i građanima koji su putovali na posao.

'Voda je puno brže zaustavljena danas nego u nedjelju. Ukupno je intervenirano na sedam lokacija - tri stambena objekta, cesta i tri različite ustanove u sklopu jedne zgrade. Najgore je u smislu štete prošla škola u kojoj su oštećeni dvorana, ured i stan domara. Kao i u nedjelju, ovakve se stvari nažalost događaju, pucaju cijevi. Postoji polica osiguranja. Građani koji imaju štetu mogu je prijaviti, informacije su na stranicama Vodoopskrbe i odvodnje i ta će šteta biti pokrivena iz police osiguranja koju Holding ima za ovakve situacije', istaknuo je.

Najavio je da će sanacija same Selske ceste, jedne od najprometnijih ulica u Zagrebu, trajati do kraja tjedna, s tim da će južni dio, koji je oštećen u nedjelju, biti otvoren već u u srijedu navečer.

Gradonačelnik se čuo s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, s kojim će sutra razgovarati o razvojnim projektima povlačenja novca iz fondova EU-a za vodovodnu infrastrukturu kako bi se smanjio gubitak vode, ali i spriječila ovakva događanja.

Osvrnuo se i na neviđeni zločin u zagrebačkim Mlinovima, pozvavši medije da ne objavljuju detalje pogreba koji će se održati ovaj tjedan.

'Obitelj je molila da to bude u krugu obitelji i da se u medijima ne izvještava o lokaciji i vremenu pogreba', kazao je i dodao da je grad ponudio razne vidove pomoći.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec potom je kazala da je raspisan natječaj za direktora Zagrebačkog velesajma. Sličan je onome koji je ranije raspisan za vodstvo ZET-a. Imenovano je i novo Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Zagreb te ima zadatak prihvatiti ostavku ravnateljice Gordane Buljan Flander i raspisati natječaj za novog ravnatelja.

'Razriješili smo troje članova ispred Grada Zagreba kao osnivača. Imenovani su novi članovi, a to su Gordana Keresteš, redovna profesorica Katedre za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta, Andreja Jambrošić Sakoman i Lora Vidović', rekla je Dolenec.

  • +5
Presica Tomaševića i Dolenec Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Odgovarajući na pitanja novinara, Tomašević je kazao da je bilo najava iz Vodoopskrbe da bi moglo doći do novih pucanja cjevovoda jer to nije neobično kada se zaustavi ovako velik cjevovod. Kazao je i da je problem to što je i Selska ulica vrlo prometna i ona radi pritisak na cjevovod. Nada se da neće biti novih pucanja.

'Potrebno je u cijelosti promatrati vodovodnu mrežu Grada Zagreba kako bi je se unaprijedilo', kazao je gradonačelnik, ponovivši da su investicije potrebne na području cijelog Grada Zagreba, a ne samo na Trešnjevci.

Govoreći o skandalu u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Zagreb, kazao je da su taj događaj osudili svi akteri u Hrvatskoj i logično je bilo da ga i oni osude.

'Traženje sudske zabrane rada medija, bez obzira o kojem se mediju ili ustanovi radi, to ova vlast sasvim sigurno neće podržavati', kazao je gradonačelnik, dodavši da se nezadovoljstvo pisanjem medija može iskazati drugim putovima, poput tužbi za klevetu i sličnog.

Za cjevovod na Trešnjevci već postoji projektna dokumentacija i o tome će biti razgovora s ministrom. Vidjet će se što se može hitno odraditi preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 'Za pravu modernizaciju vodovodne mreže potrebne su milijarde', kazao je Tomašević.

Osvrnuo se i na temu toga da se Trg bana Jelačića pretvara u rezervnu tržnicu, na što ga upozoravaju građani. 'Trg bana Jelačića je glavni zagrebački trg i tamo stvari trebaju biti primjerene', kazao je gradonačelnik, dodavši da to ne znači da će sve manifestacije tamo biti zabranjene niti da se manifestacije neće održavati na nekim drugim lokacijama.

Kazao je da su dozvole ranije izdane i da ih oni nisu mogli poništiti nakon što su došli na vlast. 'Bit će jasna pravila igre prema svima', poručio je.