DRAMA NA TREŠNJEVCI

[FOTO/VIDEO] Školski domar pred bujicom pobjegao kroz prozor, nakon toga spašavao djecu: 'Mogao sam se udaviti! Voda mi je bila do ramena'

28.09.2021 u 11:25

Bionic
Reading

Srećom, Marinko Cvijetić nije postavio rešetke na prozore svog suterenskog stana iako je razmišljao o tome. Tako da je uspio nogom razvaliti komarnik i staklo bježeći pred bujicom. Voda je provalila u stan oko 5 sati ujutro i u tren mu je došla do ramena. Nekih dvadesetak minuta prije pukla je vodovodna cijev na križanju Selske i Baštijanove, oko 200 metara od Cvijetićeva stana. Da su na prozoru bile rešetke, uvjeren je, udavio bi se

'Iz sna me probilo pucanje stakla na ulaznim vratima. Grunulo je kao iz topa. Skočio sam iz kreveta dok je bujica navirala. Uspio sam jedino zgrabiti donji dio trenirke i mobitel. Izišao sam kroz prozor u gaćama i potkošulji… Ni sam ne znam kako sam to izveo. Hvala bogu, supruga nije bila u stanu jer je radila noćnu. Mogli smo se svi podaviti…', drhtavim glasom za tportal kaže Cvijetić.

Njegov suterenski stan nalazi se u Sportskoj gimnaziji Zagreb, u kojoj Cvijetić gotovo 40 godina radi kao domar. Kompletan stan i namještaj u njemu su uništeni. Silina bujice doslovno je raznijela kuhinju, spavaće sobe, dnevni boravak…

  • +6
Poplava na Trešnjevci Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Kad se iskobeljao iz stana, Cvijetić je brzo došao sebi te je digao uzbunu i probudio djecu, stanare đačkog doma koji se nalazi u istoj zgradi. Bojao se da će doći do kratkog spoja. Nakon toga otrčao je u kotlovnicu da ne bi došlo do kvara, a možda i eksplozije.

'Sve se to odvijalo kao u nekom bunilu. Čovjek cijeli život radi i onda sve nestane u trenu. Stan smo renovirali prije nekoliko godina… Aparati su svi novi. Užas…', očajan je Cvijetić.

Malu utjehu daje mu obećanje gradonačelnika Tomislava Tomaševića da će se za njega i suprugu brzo osigurati smještaj. Cvijetić je sreo Tomaševića dok je ovaj s ravnateljem obilazio školu.

'Gradonačelnik je spominjao Kosnicu i Dom mladih u Dubravi. Da bi nas tamo smjestio. Samo ne želimo proći kao neki stradalnici potresa koji se više od godinu dana ne mogu vratiti u svoje stanove. To neću dopustiti!' rezolutan je Cvijetić.

  • +24
Tomašević na mjestu puknuća cijevi Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Njegov susjed Jadranko Petric, koji živi u kući u Jankomirskoj ulici, nije imao toliko štete od poplave. Smatra da to može zahvaliti tome što je najveća količina vode završila u stanu nesretnog školskog domara.

'Živim na Trešnjevci više od 60 godina i ne pamtim da se ovo ikad desilo. Grad će svima morati nadoknaditi štetu! Naravno da to neće biti 100 posto, već 30 ili 40 posto, ali nešto moraju napraviti', kaže Petric.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Njega je bujica probudila među prvima te je uspio fotografirati ulicu i kvart dok su još bili pod vodom. Slike nam je ustupio i možete ih pogledati u galeriji.

Trešnjevčani imaju nekoliko teorija o tome zbog čega je u nekoliko dana došlo do pucanja vodovodnih cijevi u njihovom kvartu. Prvi proboj dogodio se u nedjelju u Selskoj, stotinjak metara južnije od križanja s Ozaljskom. Jedni su uvjereni da je svemu kumovalo neodržavanje vodovodne mreže, drugi smatraju da je sve posljedica potresa dok treći kažu da je netko previše podigao tlak u cijevima i da pucaju zbog toga.

'Prvo smo 2019. u kvartu imali pošast smrdljivih martina. Niste mogli sušiti veš vani da ih se stotinu ne skupi. Zatim se desio potres, pa je u svijetu izbila pandemija, da bismo sad imali poplave. Bojim se što nas čeka sutra... Smak svijeta!?' pola u šali, pola ozbiljno našalio se jedan Trešnjevčanin.