TOLUŠIĆ I HORVAT prošli ispitivanje pred odborom

Grbin pitao Horvata je li istina da je radnike Uljanika nazvao 'karcinomom'

23.05.2018 u 13:09

Bionic
Reading

Prema prijedlogu Vlade, dosadašnji HDZ-ov zastupnik Darko Horvat te aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić trebali bi ubuduće biti na funkcijama ministra gospodarstva, odnosno potpredsjednika Vlade. Izvjesno je da će u petak dobiti podršku zastupnika, koji ih imaju priliku rešetati na sjednici saborskih odbora

Na sjednici odbora bilo je veliko zanimanje zastupnika jer su se uz članove odbora pojavili i drugi zastupnici pa se tražila i stolica viška.

Iako se radi o zajedničkoj sjednici, o dvojcu će se ipak raspravljati odvojeno, pojasnio je Željko Reiner.

Već na početku sjednice premijer Andrej Plenković pojasnio je zašto je baš odabrao Tolušića kao kandidata za potpredsjednika Vlade.

'Riječ je o aktualnom ministru poljoprivrede, koji je i do sada bio uključen u koordinaciju za gospodarstvo. Riječ je o kolegi koji je stekao iskustvo na dvije ministarske funkcije. On je pravnik. Što se tiče ranijeg iskustva, znate da je bio župan i imao izravno iskustvo s lokalnom samoupravom, što mislim da mu je plus', poručio je Plenković, podsjetivši na aktivnosti koje je Tolušić odrađivao i kao ministar poljoprivrede.

  • +8
Darko Horvat i Tomislav Tolušić na saslušanju na Odboru za gospodarstvo i Odboru za Ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Uvjeren sam da će iskustvom i znanjem pridonijeti radu Vlade. Ima moje povjerenje i iako je mlad misli da može preuzeti ovu zadaću', poručio je premijer.

'Horvat ima potrebno iskustvo i u ovakvim okolnostima spreman je prihvatiti odgovornost ministra gospodarstva', rekao je Plenković, uvjeren da će Horvat svojim angažmanom nastojati pridonijeti gospodarskoj politici vlade i ostvarivanju njezina tri temeljna cilja - daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji, provođenju strukturnih reformi i privlačenju investicija.

Prvi se javio SDP-ov Peđa Grbin. Zanimalo ga je je li Tolušić i dalje na Facebooku koristi lažne 'nickove' poput ranijeg 'Roks' te što misli o aferi Hotmail i Agrokoru i podržava li nacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a.

Tolušić je napomenuo kako je Agrokor bitna tema te kako je britansko pravosuđe pozitivno ocijenilo taj zakon kao i Ustavni sud RH.

'Nije ni kod mene sve bajno, u žaru političke borbe sam uvrijedio političkog protivnika. Tu sam kaznu platio, ispričao se čovjeku i tu smo priču već ispričali', rekao je Tolušić.

Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog pitanja Gordana Marasa premijeru, opomenuo ga je Željko Reiner zbog čega je došlo do žešće verbalne svađe i povišenih tonova oko poslovnika. Nakon toga je Maras demonstrativno napustio sjednicu. Reiner ga je opomenuo da se pitanja postavljaju kandidatima, a ne premijeru jer ovdje nije riječ o saborskom aktualcu.

Plenković je svejedno krenuo odgovarati na pitanja Gordana Marasa kojeg je nazvao svojim najdražim zastupnikom, i ponovno objašnjavati okolnosti pod kojima je nastao lex Agrokor, te naglasio kako je bila riječ o političkom dogovoru HDZ-a i Mosta, te je pritom Božu Petrova u toj situaciji nazvao usplahirenim.

'Svi koji su doprinijeli da se u tako rekordnom roku napravi zakon su pomogli, nisu odmogli', istaknuo je i naglasio da je potrebno minimalno šest mjeseci da se u Hrvatskoj donese bilo koji zakon, a kako su oni tada imali pet i pol tjedana.

Tolušić je napomenuo kako se do sada provuklo nekoliko teza: prvo da Vlada pogoduje Todoriću, pa Knightheadu, pa Rusima, pa Ramljaku...'Ne mogu vjerovati da vi niste nikada proveli javnu nabavu....Pa za jedno godinu dana imamo ugovor s potencijalnim izvođačima zakona. Da ste vi na našem mjestu, vi bi to pisali godinu dana....', poručio je Tolušić Siniši Hajdašu Dončiću koji ga je pitao kako gleda na insuficijentnost demokratskih postupaka u trenutku donošenja zakona.

Joško Klisović (SDP) se požalio kako nisu dobili životopise kandidata što smatra, ukazuje na brzopletost i aljkavost, no zato se životopisa objavljenih na portalima može zaključiti da nemaju kvalifikacije za posao.

'Gospodine Tolušić, vi niste ekonomist, nemate jednog dana rada u privatnom sektoru. Smatrate li se kompetentnim za ovaj posao? Tolušić je na to kazao kako smatra da nije nužno da je ekonomist te je podsjetio da funkcija potpredsjednika Vlade za gospodarstvo uključuje koordinaciju deset resora i ministarstava. 'Nisam niti agronom, ali idemo pitati poljoprivrednike jesu li bili zadovoljniji s agronomima ili s pravnikom', kazao je.

Arsen Bauk (SDP) pitao smatra li Tolušić da grupa Borg treba vratiti novce i ima li povratnu informaciju hoće li vratiti i na koji račun.

Tko su ljudi čiju je ulogu u donošenju lex Agrokora pokušala sakriti Martina Dalić

'Ja mislim ako je netko nešto radio nezakonito, neka se to istraži. Ako je odgovoran neka odgovara. Nije Vlada angažirala nikoga nego savjetnici angažirani od stranih vjerovnika. Nitko za to od nas nije znao', kazao je.

Plenković je progovorio o odnosima s Borisom Šavorićem iz grupe Borg nakon pitanja Saše Đujića (SDP) o tome postoji li još kakva grupacija koja utječe na premijera.

Tolušiću zeleno svjetlo

Odbor za ustav i politički sustav podupro je kandidaturu ministra Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade sa sedam glasova za i dva  protiv.

'Da se znamo, znamo se. Poštujemo svako u svojoj profesiji. Nismo se vidjeli više godina. Tada kada je pozvan da dođe u Vladu na razgovor jer je trebalo je imati informacije s pravnog aspekta što bi se moglo napraviti', kazao je Plenković i dodao kako je Božo Petrov zvao Branimira Bricelja i Zorana Besaka.

'Bricelj je predložen od strane Petrova, čak je Bricelj bio prvi izbor za povjerenika, ali on je to odbio', kazao je Plenković.

Otkrio je kako Šavorića nije vidio niti kada je snimao predizborni spot u njegovom uredu jer je spot sniman na Veliku Gospu u šest sati ujutro.

'Šavorić je došao po Duhu svetom'?, pitao je Mostov Tomislav Panenić.

Nakon dvosatne rasprave, Tolušić je dobio zeleno svjetlo Odbora za Ustav i politički sustav.

Na red je došao kandidat za ministra gospodarstva Darko Horvat kojeg rešetaju članovi Odbora za gospodarstvo.

On je kazao kako hrvatsko gospodarstvo mora dobiti perjanicu i motor dok je premijer Plenković za Horvata ustvrdio kako ima veliko iskustvu te kako je već bio ministar.

Kazao je kako nakon nagodbe treba Agrokor staviti na svoje noge te da Agrokor treba stasati u kompaniju koja će 'imati regionalni renome'.

'Svi koji su pratili rad Darka Horvata zapamtili su nekoliko teza: Ja dolazim iz kraja gdje nije Grimmova bajka da se građevinska dozvola može dobiti u jednom danu', kazao je Horvat o sebi u trećem licu.

Kaže kako neće biti mađioničar te kako se promjene mogu vidjeti kroz dvije do tri godine. 'Ja sam prvi koji želi povjerenje, koji nudi entuzijazam i prvi koji će biti spreman slušati kritike iz realnog sektora', poručio je. Ustvrdio je kako je neplaćanje rak rana hrvatskog gospodarstva te kako bankarski sektor ne bi imao toliku dobit da se neplaćanje sredi.

Smatra kako Hrvatskoj treba LNG terminal. 'Hoće li u startu biti komercijalno isplativ? Vjerojatno ne. Nama će trebati godina ili dvije da se tržište RH i regije pripremi i navikne na takav proizvod', kazao je.

Osvrnuo se i na stanje u Ini. 'Ne znam zašto se na mene novinarska javnost okomljuje po pitanje Ine. Ina kao izolirani otok ne može i kako treba efikasnog i jakog strateškog partnera', poručio je izgledni ministars gospodarstva te naglasio kako HEP ne treba privatizaciju nego investicijski ciklus u objekte proizvodnog karaktera.

SDP-ov Peđa Grbin pitao je Horvata je li istina da je 'karcinomom' nazvao ljude koji rade u brodogradilištu Uljanik?

Horvat mu je odgovorio da nije poanta što su ga mediji krivo prenijeli, već što ga sada Grbin krivo prenosi. 'Nitko od 1300 radnika u Uljaniku nije poistovjećen s karcinomom. Ja vas pitam jeste li vi spremni riskirati radna mjesta u Uljaniku? Vlada RH će učiniti sve da se ne ugasi niti jedno mjesto u Uljaniku. Rekao sam da nije korektno održavati radna mjesta subvencijama', poručio je Grbin.

Šest članova odbora podržalo je nominaciju Darka Horvata za ministra gospodarstva dok je on sam bio suzdržan. Horvat je imao pravo glasa jer je član odbora, a prema mišljenju Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kako je otkrio predsjednik Odbora Darinko Kosor.

O novom ministru i potpredsjedniku vlade zastupnici bi trebali glasati u petak.

  • +45
Sva lica Tomislava Tolušića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL