PRESICA STOŽERA

Capak: U odnosu na prošli tjedan imamo 45 posto više novozaraženih. Božinović najavio pojačano sankcioniranje

19.03.2021 u 11:21

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite da je u odnosu na prošli tjedan povećanje broja novozaraženih 45 posto. Incidencija je 248,5 oboljelih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj, a na ljestvici zemalja EU-a smo na 8. mjestu. Po stopi smrtnosti Hrvatska je na 19. mjestu u EU

Današnji udio pozitivnih je 17 posto. S dvije doze cijepljene su 222.162 osobe, a 76.460 osoba primilo je obje doze cjepiva.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', izvijestila je da je u pojedinim europskim zemljama udio britanskoj soja i viši od 80 posto, dok porast bilježi i južnoafrička varijanta. Zabilježena su i prva lokalna širenja tim sojem, pa i u zdravstvenim ustanovama među pacijentima. Za brazilski soj još uvijek nema dovoljno podataka - nije značajnije raširen u EU.

EMA poručuje da nema razloga za zaustavljanje cijepljenja AstraZenecom, a pratit će se i dalje pozorno sve nuspojave. 'Još uvijek je nejasno koji su mehanizmi u podlozi za razvoj krvnih ugrušaka', kazala je Markotić, napominjući da neke zemlje sada imaju problema u komunikaciji objasniti svom stanovništvu promjenu odluka o cijepljenju.

Ministar Davor Božinović kazao je kako je sad očito da se i u Hrvatsku iz okolnih zemalja prelijeva ciklus zaraze. 'Počinje dominacija novih varijanti virusa, koje su dominantnije od prethodnih i to nas stavlja pred ozbiljne zadaće', rekao je Božinović.

Stoga je Nacionalni stožer izdao dvije upute: od svih stožera na lokalnim razinama traži se da pojačaju nadzor pridržavanja epidemioloških mjera, što uključuje i dosljednije sankcioniranje, a traži se i da predlažu mjere ovisno o svojim situacijama.

'Radi se o važnim uputama kako bi se zadržao sustav postojećih mjera, a u Hrvatskoj su najmanje restrikcije', rekao je Božinović, dodajući da što spremniji trebamo ući u novu turističku sezonu.

'Ovo nije prebacivanje odgovornosti na nekog drugog. Mi smo tu od prvog dana. Ali treba nam što veća i šira uključenost svih koji moraju postati sastavni dio rješenja ove vrlo zahtjevne situacije', napomenuo je ministar.

HZZ mijenja uvjete za neodgovorne ugostitelje

Zbog nepridržavanja mjera nešto više od trideset ugostiteljskih subjekata je na popisu inspektorata i policije, a Božinović je poručio da 'oni koju budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju od države'.

'To je izmjena uvjeta koju idućeg tjedna donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, idemo to prepustiti instituciji koja je za to nadležna. Važno je da se poruka o nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera uhvati svuda i što šire', poručio je Božinović.

Cilj je, kaže, zadržati sustav postojećih mjera u Hrvatskoj u kojoj ljudi žive pod najmanjim restrikcijama dnevnih aktivnosti u odnosu na druge europske zemlje.

Ugostitelji koji su otvorili terase zatvorene plastičnim stjenkama ne pridržavaju se propisanih mjera i riskiraju poslovanje svojih kolega. U interesu je cijelog sektora da oni koji krše mjere i odgovaraju, kaže Božinović.

  • +6
Konferencija za medije Nacionalnoga stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na pitanje postoji li itko tko se ne bi trebao cijepiti AstraZenecom, Capak je podsjetio na zaključak EMA-a da je moguće da je cjepivo povezano s trombocitopenijom no očekivana pojavnost slučajeva je iznimno mala, iako je u Hrvatskoj zabilježen nešto veći broj.

'EMA nije donijela odluku da se žene od 20 do 55 godina trebaju suzdržati od cijepljenja AstraZenecom i posebno naglašava da je za tu kategoriju puno veća korist od cijepljenja nego što je rizik', rekao je Capak.

Alemka Markotić dodala je da treba istražiti i kolika je bila upotreba kontraceptiva među tim ženama.

Smiju li liječnici započeti cijepiti mlađe ako stariji odbijaju?

Preporuka je da se posebno vodi briga o tome da se uputi više cjepiva tamo gdje ima više starijih osoba ili onih s komorbiditetima. No na licu mjesta trebaju se utrošiti načete doze.

'U Dubrovačko-neretvansku županiju uputili smo nešto više cjepiva kad je situacija kod njih bila loša, a Primorsko-goranskoj županiji danas će biti ponuđene dodatne doze', rekao je Capak.

Za nove sojeve još nema dokaza da utječu na težinu kliničke slike, a u Hrvatskoj je zabilježena sumnja kod 33-godišnjaka koji je 12 dana nakon cijepljenja umro u KBC Zagreba. U tom slučaju postoje prijepori među liječnicima, pa se čeka nalaz obdukcije.

  • +8
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bilo je ugrušaka krvi i nakon drugih cjepiva, ne samo AstraZenece, potvrdio je Capak, dodajući da je bio i jedan događaj u Hrvatskoj nakon cijepljenja Pfizerom.

Po pitanju smrti 12-godišnje djevojčice u Splitu, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u njenom slučaju bio teški komorbiditet. Potvrdio je nema ništa protiv cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, no to ovisi o stanju njegovih antitijela.'Ako je potrebno zbog kampanje, cijepit ću se AstraZenecinim cjepivom', rekao je Beroš.

Rekao je da su stručnjaci puno naučili u prethodnih godinu dana. No okolnosti se mijenjaju, novi sojevi donose novi kontekst te se borba nastavlja iz dan u dan. Na pitanje je li bilo grešaka, rekao je da tko radi, taj i griješi, ali ne vidi veće greške i odstupanja u odnosu na cijeli svijet.

'Dosta toga se još uči jer je dosta toga još uvijek nejasno. Ono što smo ipak naučili... počeli smo primjenjivati mjere favorizirajući otvoreni prostor, prozračivanje prostorija - da smo to od početka znali, pretpostavljam da bi se bolje nosili s tim', kazao je Božinović, podsjećajući da se virus ne širi samo kapljično, nego i aerosolom.

'Suzbili smo bolest u Hrvatskoj na nulu, danas je to teže'

Krunoslav Capak dodao je da i danas ima jako puno nepoznanica o imunosti nakon preboljenja i trajanju te imunosti, a to je ključni podatak za sve planove za budućnost. Nepoznato je i koliko će trajati imunost nakon cijepljenja, te mogućnost transmisije preko cijepljenih osoba. Po pitanju klasičnih mjera, Hrvatska ih je vrlo rano počela primjenjivati, kaže Capak.

'Bili smo jedna od prvih zemalja u svijetu koja je uvela strogi lockdown, suzbili smo bolest u Hrvatskoj na nulu, u čemu je jako malo zemalja uspjela. Danas je to teže', rekao je Capak.

Alemka Markotić rekla je da je bio veliki izazov oko hospitalizacije zaraženih Covidom. 'Ovo je virus s milijun lica, shvatli smo da ako akutni dio i uspijemo cijepljenjem staviti pod kontrolu, ali ostat će kod mnogih kronične posljedice kojima ćemo se morati baviti. Neka svatko kome su mjere dosadile sebe pokuša zamisliti bolesnog. Kod nas je u bolnici 13 posto pacijenata umrlo', izvijestila je Markotić.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6426. Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata. Preminulo je 17 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 255.619 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5743 preminule, ukupno se oporavilo 243.450 osoba od toga 785 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 21.803 osobe. Do danas je ukupno testirano 1.461.537 osoba, od toga 6553 u posljednja 24 sata.