VIJEĆE ZA OBRANU

Usvojit će se Nacionalni plan izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a

06.04.2017 u 15:34

Bionic
Reading

Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović priopćio je da je u četvrtak održana 10. sjednica Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica i premijer Andrej Plenković. Uz njih dvoje, na sjednici u Uredu predsjednice sudjelovali su članovi Vijeća sukladno Zakonu o obrani, a među ostalim zaključeno je da će se usvojiti Nacionalni plan za dostizanje izdvajanja za obranu od dva posto BDP-a

Ministar obrane Damir Krstičević na sjednici je, u kontekstu izrade Strategije nacionalne sigurnosti, izložio potrebu revidiranja strateških dokumenta iz područja obrane, Strateškog pregleda obrane i Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH, o čemu se Vijeće usuglasilo.

Razgovaralo se i o pitanjima vezanim za razvoj, opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, među ostalim i o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva, a s ciljem donošenja odluke o mogućnostima i modalitetima razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske od strane Oružanih snaga RH, priopćio je Ured predsjednice.

Na sjednici je izloženo i trenutačno stanje i plan sudjelovanja u novim operacijama (UN, NATO i EU) i aktivnostima pripadnika Oružanih snaga u inozemstvu te je zaključeno kako će se zbog realizacije navedenog predložiti donošenje potrebnih odluka u Hrvatskom saboru.

Razgovaralo se i o prijedlogu Nacionalnog plana za dostizanje izdvajanja za obranu od dva posto BDP-a te je zaključeno kako će se u narednom razdoblju usvojiti navedeni Plan koji će ići u smjeru dostizanja preporučenog izdvajanja za obranu Republike Hrvatske.