predloženo VIJEĆE

Evo tko će građanski nadzirati sigurnosno-obavještajne agencije

17.03.2017 u 12:39

Bionic
Reading

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nakon više mjeseci od isteka mandata prethodnog, predložio je Saboru na glasanje novo Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. U novoj garnituri ušli su i neki stari članovi, ali i lica iz nevladinih udruga

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predložio je da predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija bude Krunoslav Antoliš, doktor informacijskih znanosti koji radi kao profesor visoke policijske škole. Antoliš je funkciju predsjednika Vijeća obavljao i u prošlom mandatu tog tijela.

Kao članovi predloženi su Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, Josip Čerina - doktor informacijskih i komunikacijskih znanosti zaposlen u Hrvatskom centru za razminiranje, Krešimir Margaletić zaposlen u Službi za politički sustav i nacionalne manjine u Ministarstvu uprave, magistar elektrotehnike Albert Jurišić iz udruge U ime obitelji, te pravnik Nenad Mijatović i Nenada Vukman koji su u vijeću bili i u prošlom mandatu.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost do uže liste došao je dogovorom, pohvalio se predsjednik odbora Ranko Ostojić. 'Poštivani su visoki standardi dogovora i nije bilo preglasavanja', rekao je Ostojić.

Međutim zamjerke je imao Branimir Bunjac iz Živog zida, koji je kazao da njegova stranka nije sudjelovala u dogovorima. Izrazio je sumnju da je oko cijelog natječaja bilo i politiziranja, jer je on lani bio poništen.

'Nije bilo politiziranja', uzvratila mu je Mostova Ines Strenja Linić, kazavši kako se lani nije uspjelo izglasati vijeće jer je bio raspušten Sabor.

Svoje prigovore uputite oporbi, poručio je Bunjcu HDZ-ov Darko Milinović, pojasnivši kako se Živi zid prije svega trebao dogovoriti s oporbom.

'Ja sam krivac za to. Kada ste mi rekli da vas to ne interesira, ja sam preuzeo na sebe da dogovorim s ostalim strankama oporbe', poručio je Bunjcu Ostojić.