SIGURNOSNI FORUM

'Kad bi Izrael funkcionirao kao Hrvatska, ne bi ga bilo za 15 minuta'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2017 15:55
  • Objavljeno 05.04.2017 u 15:27
računalo haker

računalo haker

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Sudionici Drugog zagrebačkog sigurnosnog foruma predložili su niz aktivnosti za stvaranje razvijene, otporne i obnovljive nacionalne kritične infrastrukture (NKI), uključujući i osnivanje središnjeg kontaktnog ureda unutar nacionalnog središta za zaštitu kritične infrastrukture s ciljem sigurnog komuniciranja s drugim sličnim stranim sustavima i koordiniranja međunarodnih aktivnosti

Forum je 6. i 7. ožujka okupio u Zagrebu više od stotinu stručnjaka iz devetnaest država, od Estonije do SAD-a, ukazavši na potrebu povezivanja državnog, javnog, privatnog i akademskog sektora u procesima planiranja, zaštite i održavanja u slučaju ugroze nacionalne i kritične infrastrukture.

Institut za istraživanje hibridnih sukoba i Udruga sv. Juraj u čijoj se organizaciji dva dana raspravljalo o svojstvima otpornosti i obnovljivosti NKI-a, predstavili su u srijedu na konferenciji za novinare aktivnosti, uzimajući u obzir izlaganja stručnjaka i uspoređujući ih sa stanjem u Hrvatskoj.

Drže da u vrijeme ubrzanih globalizacijskih procesa i novih sigurnosnih izazova, kao i izvora nestabilnosti, nije moguće govoriti o zaštiti NKI-a izvan međunarodnog konteksta i multidisciplinarnog pristupa temeljenog na različitim iskustvima u radu na unaprjeđenju njezine sigurnosti.

Forum je također ukazao na važnost razvijanja svijesti stanovništva o potrebi zaštite i očuvanja NKI-a kao temelja sigurnosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini, o čemu govore i zaključci skupa NATO saveza održanog prošle godine u Varšavi.

Kao jedan od ključnih ciljeva procesa ističu sposobnost civilnih institucija za uključivanje u zaštitu i oporavak NKI-a od svih vrsta ugroza, primjerice klimatskih i prirodnih nepogoda, cyber i hibridnih ugroza, političke nestabilnosti, tehnoloških incidenata ili ratova.

Pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić kazao je međutim da postojeća organizacijska rješenja nisu zaživjela u predviđenoj mjeri, a kako stvar ne funkcionira najbolje pokazuje slučaj poplave u Gunji i Slavoniji. 'Svi su  pričali o civilnoj zaštiti, ali je bila nevidljiva. Vidjeli smo vojsku koja je, umjesto zadnja, bila prva linija jer drugo nije funkcioniralo', rekao je Kalinić.

Pavle Kalinić

Pavle Kalinić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Osim osnivanja središnjeg kontaktnog ureda, Forum je ukazao i na potrebu čvršćeg uvezivanja nacionalne i kritične infrastrukture država obuhvaćenih unutar EU-a, ali i unutar inicijative Jadran, Baltik, Crno more.

'Živimo u turbulentnim vremenima, postoji kletva 'dabogda živio u zanimljivim vremenima', mi evidentno živimo u vremenima maksimalne nesigurnosti, smatram da je Hrvatska nepripremljena za ugroze 21. stoljeća', rekao je Kalinić.

Smatra da je Hrvatska toliko informatički zaostala da, ne da se nije u stanju obraniti, nego čak nije u stanju prepoznati da se cyber napad uopće vrši. Hrvatska se, prema njegovom mišljenju, zabetonirala negdje u 1950. u svim segmentima, od sveučilišta naniže.

'Imali smo sigurnosni forum s ljudima iz svijeta, imate Izraelce, Dance,  Nijemce koji se trude biti u skladu s vremenom. Kad bi Izrael funkcionirao kao Hrvatska ne bi ga bilo za 15 minuta', rekao je.

Jedna od ključnih stvari, kaže Kalinić, je i ta da će Državna uprava za zaštitu  i spašavanja morati pristupiti  promjenama i to u smislu da postane državna uprava za zaštitu nacionalne kritične infrastrukture i civilne zaštite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!