POZNATO I TKO JE KAKO GLASAO

Ustavni sud odbio inicijativu koja je išla u prilog Milanoviću, predsjednik Šeparović komentirao je li njegov kum Šeks utjecao na odluku

23.03.2021 u 14:44

Bionic
Reading

Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti članka 44.a Zakona o sudovima, odnosno dijela zakona kojim se propisuje procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda, a koje su odvojeno podnijeli redatelj, aktivist i političar Dario Juričan te odvjetnice Jadranka Sloković i Sandra Marković

Ustavni sud je utvrdio da se time što je Zakonom o sudovima propisano da Državno sudbeno vijeće objavljuje javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda ne ograničava predsjednika Republike koji, prema Ustavu, predlaže kandidata kojeg onda bira Hrvatski sabor. Predsjednik Republike ovlašten je predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća, pri čemu prilikom upućivanja prijedloga Hrvatskom saboru nije vezan mišljenjem Opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, poručuju s Ustavnog suda.

Ustavni sud donio je sve navedene odluke, odnosno rješenja s devet glasova za i četiri glasa protiv. Četvero sudaca najavilo je izdvojena mišljenja, a četvero izdvojena podupiruća mišljenja.

O svemu je izjavu dao i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

'Ustavni sud je zaključio da taj javni poziv ni u čemu ne ugrožava ustavni položaj predsjednika Republike niti dovodi u pitanje njegovu ustavnu ovlast. Bez prijedloga predsjednika Sabor ne može izabrati predsjednika Vrhovnog suda. Smatramo da taj zakon nije protivan Ustavu, pogotovo odredbi o diobi vlasti koja ukazuje na međusobnu suradnju', rekao je Šeparović. Pojasnio je da su odlučivali o zahtjevima Juričana i dviju odvjetnica, no da nisu odlučivali o zahtjevu Arsena Bauka.

'Ured predsjednika mora pribaviti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe, no to njemu služi da izabere kandidata kojeg smatra najboljim. On nije vezan tim mišljenjem, može izabrati sam, ali od onih kandidata koji su se javili na javni natječaj', kazao je Šeparović.

O Baukovu zahtjevu odlučivat će drugi puta

Ustavni sud u utorak nije odlučivao o prijedlogu zastupnika Arsena Bauka za ocjenu ustavnosti članka 44.a Zakona o sudovima, zato što je na sud stigao tek dan prije. Taj se prijedlog razlikuje od prethodna dva zahtjeva po tome što ne dovodi u pitanje proceduru izbora kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, nego postavlja pitanje smije li se zakonom naložiti Uredu predsjednika RH da traži mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe kad je Ustavom određeno da o onome što radi Ured predsjednika RH odlučuje jedino predsjednik RH.

Šeparović je rekao da je to vrlo zanimljivo pitanje i da će Ustavni sud to razmotriti na jednoj od budućih sjednica, no naglasio je da bez obzira ako bi Ustavni sud i uvažio Baukov prijedlog, da se u samoj proceduri ne bi toliko puno promijenilo jer da bi onda, umjesto Ureda predsjednika, mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe morao zatražiti sam predsjednik RH.

'Zakon treba smisleno tumačiti. To što u zakonu ne stoje rokovi u kojima se treba tražiti mišljenje i ne postoje rokovi u kojima predsjednik treba predložiti kandidata ne znači da taj postupak ne postoji', odgovorio je Šeparović na pitanje može li se raspisati novi natječaj ako se to ne spominje u zakonu.

'To je bogatstvo Ustavnog suda', odgovorio je Šeparović na pitanje da Ustavni sud sve češće donosi nejednoglasne odluke. 'Nisu uvijek isti suci protiv, to se mijenja. U ovom predmetu protiv su bili Lovorka Kušan, Andrej Abramović, Goran Selanec i Ingrid Antičević Marinović', rekao je Šeparović. Dodao je da su četiri suca najavila da će priložiti izdvojena mišljenja kojima će podržati današnju odluku Ustavnog suda, a to su suci Šumanović, Mlakar, Jelušić i Brkić.

'Nemojte od mene tražiti da komentiram izjave političara, pa i predsjednika. Ako su natječaji možda i namješteni, to ne znači da je to razlog da se ukinu. To je razlog da se upozori na nepravilnosti', rekao je.

Komentirao je i prozivke, koje su dolazile i od Milanovića, zbog kumstva s Vladimirom Šeksom i eventualnog utjecaja HDZ-a na sud.

'Sve je to dio političkog folklora, mogu to razumjeti. Na mene ni na Ustavni sud nitko nema utjecaja, pa ni kumovi. Siguran sam da ni drugi političari, pa i oporbeni, nemaju utjecaja na druge suce Ustavnog suda. Nitko od sudaca nije ni na čiji daljinski upravljač, ni vlasti ni oporbe. Mislim da smo pokazali da smo neovisni', poručio je.