predlaže se odbijanje zahtjeva

Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti procedure za izbor predsjednika Vrhovnog suda na zahtjev Darija Juričana

23.03.2021 u 08:52

Bionic
Reading

Ustavni sud u utorak će donijeti odluku o zahtjevu Darija Juričana za ocjenom ustavnosti odredbi Zakona o sudovima. U cijeloj priči je ključno to je li članak zakona kojim se regulira da se kandidati za predsjednika suda moraju prijaviti na javni poziv u skladu s Ustavom koji regulira to da prvog čovjeka Vrhovnog suda predlaže predsjednik

Mediji su već krajem prošlog tjedna doznali da će Ustavni sud, ako ne bude iznenađenja, odbaciti zahtjev. Snježana Bagić, sutkinja izvjestiteljica, predložila je predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću da sud na sjednici u utorak donese rješenje o neprihvaćanju prijedloga redatelja i aktivista Darija Juričana.

Ustavni je sud zatražio očitovanje Vlade, a pozivaju se i na međunarodnu praksu. Objašnjavaju da Zakon pobliže uređuje proceduru izbora šefa Vrhovnog suda i da članak nije protuustavan.

Ustavni sud tako smatra da predsjednik RH za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda može predložiti samo one osobe koje su se prijavile na javni poziv Državnog sudbenog vijeća. Shodno tome, Ustavni sud smatra da predsjednik Zoran Milanović ne može predložiti da se na to mjesto imenuje Zlata Đurđević (koja se nije prijavila na javni poziv). U suprotnom bi bila obezvrijeđena uloga Hrvatskog sabora koji, prema Ustavu, bira i razrješuje predsjednika Vrhovnog suda. No priznaju predsjedniku pravo da ne izabere nijednog od kandidata koji se prijavio na javni poziv. Svjesni su mogućnosti da u tom slučaju može doći do svojevrsne blokade izbora prvog čovjeka Vrhovnog suda sve dok predsjednik ne bude zadovoljan nekim od kandidata koji su se prijavili na javni poziv.

Podsjetimo, sve se zakuhalo oko imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda kada su se na suprotnim stranama našli predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Otvorilo se pitanje može li predsjednik Republike izravno predložiti svoga kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, mimo zakonske procedure? Ustav propisuje da predsjednika Vrhovnog suda, uz prethodno mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, na prijedlog predsjednika Republike bira i razrješuje Hrvatski sabor. Taj gordijski čvor danas treba presjeći Ustavni sud.

No priča neće završiti danas jer su odvjetnice Jadranka Sloković i Sandra Marković podnijele Ustavnom sudu novi prijedlog za ocjenu ustavnosti članka 44.a Zakona o sudovima, koji propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. U tom prijedlogu argumentirano je stajalište da je ustavnosudski nebranjivo širenje nadležnosti Državnog sudbenog vijeća izvan okvira nadležnosti izričito predviđenih Ustavom. Zahtjev za ocjenom ustavnosti najavio je podnijeti i SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.