HDZ PROTIV

'Ustavne promjene rezultat su vulgarne političke trgovine!'

11.12.2013 u 13:38

Bionic
Reading

'HDZ će snažno biti protiv ovakve promjene Ustava jer smatramo da su ovakve promjene dugoročno štetne i za demokraciju, vladavinu prava, pravnu sigurnost u RH, a donose i daljnju destabilizaciju političkih prilika u našoj zemlji', stav je glavne oporbene stranke o promjenama Ustava, o čijem bi prijedlogu nacrta sutra trebao raspravljati saborski plenum

'Jedini razlog za pokretanje postupka za izmjenu Ustava je bio slučaj Perković i pokušaj sprečavanja njegovog  izručenja njemačkoj, tako je sve počelo. Sve što se dogodilo poslije toga rezultat je vulgarne i neodgovorne političke trgovine koja će nanijeti veliku štetu i državi i društvu i građanima. Svi koji podrže ovakve promjene Ustava preuzimaju i odgovornost za negativne posljedice koje će proizići iz takvih promjena. Posebno bih naglasio odgovornost Laburista i HDSSB-a jer su zbog uskih stranačkih partikularnih interesa pristali na takve promjene i pritom postaju suodgovorni i za to što će moguće Vlada Zorana Milanovića još jednom pokušati izigrati međunarodne obveze kada je u pitanju europski uhidbeni nalog i izručenje Josipa Perkovića', kazao je HDZ-ov Gordan Jandroković

HDZ je, kazao je pak Davorin Mlakar, protiv ustavnih promjena i zbog pitanja postupka donošenja ustavnih promjena, ali i zbog suštinskih stvari. 'Kada govorimo o postupku, moramo reći da je ovo udar na već dostignutu razinu demokracije, budući se najznačajniji dokument u državi donosi uz javnu raspravu u isforsiranom roku od 15 dana na internetu čime je dijelu građana onemogućeno sudjelovanje. Pri tome su sve prijedloge HDZ-a odbili razmatrati, mada su to bili dužni napraviti', rekao je Mlakar.

Što se pak tiče suštine ustavnih promjena, HDZ-ovcima smeta nekoliko stvari, među njima je i ukidanje zastare za teška ubojstva, što, smatra Mlakar, dovodi do pravne nesigurnosti i kršenja vladavine prava.

Osim toga, uvjereni su u HDZ-u da će ovakve ustavne promjene, ako se prihvate, oslabiti Ustavni sud.

'Posebno zabrinjava činjenica da se prijedlogom da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, ali i neke druge zakone ako to većina odluči, donosi po proceduri za promjenu Ustava. Time oni dobivaju snagu Ustava, što znači da Ustavni sud više nije u mogućnosti procjenjivati ustavnost takvih zakona. Znači, želi se izbjeći mogućnost da se Ustavni sud uopće očituje o vrlo bitnim pitanjima', rekao je Mlakar

Najveći problem za HDZ-ovog Vladimira Šeksa je što se 'na mala vrata bez javne rasprave' ustavnim promjenama 'želi unijeti nova političko upravna teritorijalna jedinica regionalne samouprave – regija - čiji će se karakter i djelokrug urediti zakonom'.

'Želi se uvesti oblik regije koja će imati sve značajke države, dakle parlament, Vladu, izborno zakonodavstvo. O tome nitko ne raspravlja niti to ima u vidu, no ovim ustavnim promjenama se to omogućava', rekao je Šeks, podsjetivši da HDSSB koji je predložio takvu ustavnu promjenu u svom programu predlaže regionalizaciju Hrvatske.

Zamjerio je Šeks i nove odredbe koje govore o čemu se referendum ne može raspisati. 'Određen je krajnje opširan krug pitanja kojim se defacto onemogućava referendum, referendumska inicijativa i referendumska demokracija. To pokazuje strah od naroda', rekao je Šeks.

HDZ-ovci su se požalili i što su bili isključeni iz pripreme ustavnih promjena. 'Odbor za Ustav preglasavanjem je odbio uopće raspravljati o našim prijedlozima. Raspravljao je o svim inicijativama koje su podnesene, samo je odbio raspravljati o našem prijedlogu. To je presedan i zato smo mi odbili sudjelovati u toj farsi na Odboru za Ustav', rekao je Šeks.