NJIHOVA STRANA PRIČE

USKOK ljut na HTV: Pričaju o Mamiću, a nas ne zovu u emisiju

14.06.2017 u 11:34

Bionic
Reading

USKOK je u srijedu uputio pismo Domagoju Novokmetu, uredniku emisije Otvoreno HTV-a kao reakciju na jučerašnju emisiju na temu korupcije u sportu. Žale se da predstavnici USKOK-a nisu ni bili pozvani u emisiju u kojoj su gostovali Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima

'Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadležan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu.  Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji', stoji u pismu koje prenosimo u cijelosti.

'Iako se više sudionika 'ograđivalo' da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optužnice USKOK-a vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Tako se u emisiji u više navrata raspravljalo i komentiralo postupanje USKOK-a u konkretnom predmetu, a USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira 'svoju stranu priče'.

Naravno, koliko bi to bilo moguće imajući u vidu stadij konkretnog sudskog postupka. Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Da li je to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti?

Javnost dakako ima pravo na potpunu informaciju, a ovakvim postupanjem to joj je pravo uskraćeno. Jednako tako uskraćeno je i pravo USKOK-a da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama.

Može li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne može. Negativne posljedice takvog postupanja su dalekosežne jer je onemogućavanje USKOK-u da sudjeluje u emisiji dovelo ne samo do nepotpunog i neobjektivnog izvještavanja javnosti već je stvorena realna mogućnost posrednog utjecaja na tijek konkretnog sudskog postupka. Smatramo da je ovakvo postupanje Hrvatske radiotelevizije, koja bi trebala biti javna televizija, neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo'.