PROPALO LOVRENOVO SVJEDOČENJE

Mamić podivljao u sudnici, potjerao odvjetnike, pa ispred suda nastavio s cirkusom

14.06.2017 u 08:55

Bionic
Reading

Saslušanjem hrvatskog reprezentativca i nogometaša engleskog Liverpoola Dejana Lovrena i njegovih roditelja na osječkom Županijskom sudu nastavilo se suđenje Zdravku Mamiću i trojici suokrivljenika. No nakon samo pet minuta ročište je prekinuto zbog svađe Zdravka Mamića s njegovim odvjetnicima

Poslije izlaska sa suda Mamić se osvrnuo na novinske napise o jučerašnjem svjedočenju Luke Modrića.

'Zastrašujuće je licemjerno i opasno da dječaka koji je s 14 godina morao pobjeći sa svog kućnog praga, na kojem su mu ubili djeda, i koji je bio u progonstvu, i tada sam ga upoznao ja. I samo zato što je svjedočio istinu, kako neki kažu, on nije dovoljan domoljub ili da iz njega progovara moć novca. Može ih biti sram.

Modrić je odgovorio na 99 posto pitanja i zašto govorite da ima amneziju? Što sam ja vama to napravio?', zavapio je novinarima. 'Samo gazite mene koji se nikada od nikoga nije skrivao', nastavio je.

Tvrdi da Luka Modrić nije promijenio ni za jednu jedinu riječ svoj iskaz. 'On je pojasnio što je rekao i dopunio iskaz. Pustimo čovjeka koji se herojski bori za ovu državu i koji je uzor mladima na miru', kazao je.

'Ovo što se danas dogodilo, ja sam toliko tužan jer u prvi plan ispada stalno ono što ne bi trebalo, a to je da sam ja kontroverzan i ekscentričan čovjek. Ja sam čovjek od krvi i mesa koji je užasno ugrožen jer mu sustav pakira veliku robu', opisuje Mamić sebe.

  • +10
Dejan Lovren na suđenju Zdravku Mamiću Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kaže da mu je žao što je ročište prekinuto prije svjedočenja Dejana Lovrena jer mu na ruku ide ono što bi Lovren rekao, a to je rekao i u ranijem iskazu. 'Meni je dovoljno ono što je Lovren rekao u iskazu. Da je posudio novac Zoranu Mamiću i danas bi rekao da mu je Zoran Mamić skoro sve vratio. Moja odvjetnica me trebala zaštititi jer je tužiteljstvo svjedocima postavljalo sugestivna pitanja', žali se.

Izjava Zdravka Mamića Izvor: tportal.hr / Autor: Ivana Barišić

Na pitanje je li ovo dio taktike Mamić je oštro rekao novinaru: 'Ajde, kada se praviš pametan, reci mi jedan argument za to. Ja bi dao svoj život da je Lovren danas svjedočio. Ali neću dozvoliti da se radi od mene magarca i da mi se uskraćuju ljudska prava. Ja nisam frajer bez jaja. Ja sam frajer s itekakvim jajima, a tko hoće, neka provjeri', nastavio je na sebi svojstven način.

Dejan Lovren odlazi sa suda Autor: tportal

Potvrdio je da je priča s njegovim odvjetnicima gotova. 'Meni je žao jer sam ja mogao biti za sebe heroj, no ja jesam heroj jer znam što je Lovren trebao svjedočiti. Da je po zakonu moguće, ja ne bi ni startao s odvjetnicima', poručio je Mamić.

Podsjetimo, nastavak suđenja Mamiću započeo je danas svjedočenjem Saše Lovrena, oca Dejana Lovrena. No nakon samo pet minuta Mamić je počeo vikati jer nije bio zadovoljan sugestivnim pitanjima koja su postavljana svjedoku.

Zdravko Mamić dolazi na sud

Na pitanje Uskoka upućenom Saši Lovrenu: 'Je li vas supruga obavijestila kada je sklopljen aneks ugovora prema kojemu vama pripada 50 posto?', svjedok odgovara kako je brzo nešto poslije toga potpisao da bi dobili 50 posto. Na to ga je tužitelj pitao koliko brzo, a Saša Lovren je rekao kako se ne može točno sjetiti.

'Mislim da je to bilo poslije profesionalnog ugovora, sedam, deset dana, kada je potpisao. Jednostavno se ne sjećam baš svega', odgovorio je Lovren.

'U to doba, kada ste vodili pregovore o sklapanju profesionalnog ugovora, jeste li znali za druge igrače', pitao je tužitelj, na što je Zdravko Mamić upao: 'Koje god pitanje ste mu postavili, ne znam je li jutro ili je dekoncentracija pala, svako je pitanje roman sugestivan, ni jedno pitanje nije postavljeno kako zahtijevate i dozvoljavate.'

Sudac Krušlin upozorava Mamića da se ubacuje tamo gdje mu nije mjesto.

'Pa imam i ja neka prava ovdje', rekao mu je Mamić te dodao kako je digao prst i rekao.

Sloković i Prodanović pokušali su smiriti situaciju, a Prodanović mu je govorio: 'Sjedni, sve ide dobro.'

Na to Mamić Prodanovića pita jesu li dobro postavljena pitanja?

Sudac Krušlin opominje Mamića: 'Ovo je sad zadnji put.'

Mamić potom viče: 'Ma kažnjavajte koliko hoćete, mora se voditi proces kako je.' Na to odvjetnica Sloković pokušava smiriti Mamića te on viče na nju: 'Ma šta pričaš?!' Ubacuje se i Čedo Prodanović koji pita Mamića kako se to ponaša. Mamić mu odgovara: 'Ma šta pričaš?' A Prodanović odgovara: 'Ne možeš se tako ponašati.'

Sloković uzima papire te Mamić viče na njih: 'Pokupite se i nećete me ni braniti.'

Predsjednik upućuje Zdravka Mamića na sudski hodnik, a on i dalje viče: 'Pokupite se, pokupite se' te se obraća sucu: 'Otkazujem punomoć odvjetnicima.'

Na to odvjetnica Sloković govori: 'Mi otkazujemo punomoć, nećemo pod ovim uvjetima sudjelovati u ovome.'

Sudac Krušlin umiruje: 'Razumijem da otkazujete punomoć' te Mamić viče: 'Otkazujem punomoć i branim se sam!'

Sudac ga opominje da se ne može braniti sam, a odvjetnicima govori da ne mogu napustiti sudnicu.

Dejan Lovren dolazi na suđenje Zdravku Mamiću Autor: tportal

Sloković podiže potom ruku i pita suca: 'Molim vas, ako možemo prekinuti raspravu na pet minuta samo da razgovaramo? Molim vas.'

Sudac Krušlin potom pita: 'Znači, otkazujete punomoć? Vi imate dužnost zastupati vašeg branjenika.'

Na to odvjetnica odgovara: 'Ne, on otkazuje nama. Ne možemo zastupati protiv volje okrivljenika.' 

Sudac potom govori kako ima rok od 30 dana da ga zastupa dok ne pronađe drugog odvjetnika. 

Sudac zatim sve upućuje na sudski hodnik do okončanja današnjeg ročišta te određuje prekid.

Mamić viče: 'Gledajte, vi ignorirate činjenice. Mene ste izbacili na hodnik, ali ja otkazujem braniteljima punomoć. Ne možete održati ročište bez mene i branitelja. Pa dajte se saberite.'

Sudac potom prekida raspravu na pet minuta. Nakon stanke nastavak suđenja određuje za 3.i 4. srpnja, a nastavak svjedočenja Lovrenovih za 1. rujna. 

Podsjetimo, jučer je svjedočio Luka Modrić te je tijekom svjedočenja promijenio iskaz koji je ranije dao istražiteljima. Ovog puta nije teretio Zdravka Mamića.

Zdravka Mamića, Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara tereti se da su oštetili Dinamo za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.