nepoželjan kritičar

Urednik portala Prometej zbog brutalnih prijetnji napušta Sarajevo i BiH

05.03.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Urednik neovisnog bosanskohercegovačkog portala Prometej.ba Franjo Šarčević izložen je brutalnim prijetnjama i uvredama nakon što je kritizirao sarajevsku gradonačelnicu Benjaminu Karić pa je najavio kako zbog toga zajedno s obitelji planira napustiti BiH

Šarčević, koji je poznat kao publicist, ujedno je i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a portal što ga uređuje okuplja brojne angažirane intelektualce koji kritički analiziraju stanje u društvu.

Sam Šarčević opetovano je kritizirao sve nacionalističke pojave, a u povodu obilježavanja 1. ožujka kao Dana nezavisnosti BiH na društvenoj mreži X kritike je uputio i na račun SDP-ove gradonačelnice Sarajeva Karić, koja je taj praznik obilježila slikajući se s dječakom u paravojnoj odori.

"Takva fotografija kojom se na Dan nezavisnosti pohvalila socijaldemokratska gradonačelnica Sarajeva, koja dolazi iz nominalno lijeve i najprogresivnije stranke ovdje, pa ipak šalje takve militantne poruke i zloupotrebljava dijete, po meni je simbol jednog poremećenog društva. Rekao sam da se bojim da takvom društvu više nitko ne može pomoći", napisao je Šarčević kritizirajući još jedan gaf sarajevske gradonačelnice poznate po populističkim istupima.

U komentarima te objave Šarčeviću su stigle otvorene prijetnje te pozivi da ga se otpusti s posla. 

Šarčević je prijetnje prijavio policiji no kako ovo nije prva kampanja mržnje kojoj je izložen i to samo stoga što se podjednako suprotstavlja svakom nacionalizmu sada je kazao kako mu je svega dosta pa je odlučio otići iz BiH. "Ne želim da moja djeca odrastaju u ovakvom društvu. Odlučan sam otići iz BiH", kazao je za televiziju N1.

Strukovna udruga "BH novinari" u utorak je tražila od policije da hitno reagira i istraži tko je točno prijetio Šarčeviću. Podsjetili su kako se on ranije suočavao s brutalnim prijetnjama nasiljem i to uglavnom kada je pisao i govorio suprotno stavovima političke većine u Sarajevu, Mostaru ili drugim dijelovima BiH.

Upozoravaju kako je i dio medija sa sjedištem u Sarajevu također doprinio širenju mržnje i netrpeljivosti prema Franji Šarčeviću, kršeći kodeks novinarske etike i dajući prednost "patriotskom novinarstvu" umjesto objektivnog i istinitog izvještavanja.

U Šarčevićevu zaštitu iz vladajućih je struktura stala jedino Naša stranka (NS) iz koje su istaknuli kako je očevidno da mu se sada prijeti protjerivanjem i fizičkim obračunom, što je nedopustivo.