obostrani interes

Šefovi diplomacije Italije i Austrije u Sarajevu: BiH mora što prije postati članicom EU

04.03.2024 u 13:04

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Italije i Austrije, Antonio Tajani i Alexander Schallenberg, zajednički su u ponedjeljak iz Sarajeva pozvali političare u BiH da iskoriste priliku koju sada imaju kako bi u ožujku osigurali otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, istaknuvši kako je to obostrani interes zbog sigurnosti cijelog zapadnog Balkana

Tajani i Schallenberg zajedno su doputovali u Sarajevo u misiju čiji je cilj potaknuti BiH da napravi nužan korak ka europskim integracijama. To su na isti način učinili i prije točno godinu dana, kada je još bilo neizvjesno kakav će izvještaj o napretku za tu zemlju izraditi Europska komisija.

Taj je izvještaj u konačnici sadržavao uvjetnu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, a Europsko vijeće je u prosincu, prije otvaranja pregovaračkog procesa o čemu će se odlučivati nakon 20. ožujka, od BiH zatražilo usvajanje dodatnih reformskih zakona.

Potkraj veljače parlament BiH napokon je usvojio zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, no još nisu doneseni zakoni o sprječavanju sukoba interesa te o sudovima. EU od BiH uz to očekuje da BiH izmijeni i dijelove izbornog zakona koji se odnose na zaštitu integriteta izbornog procesa, s ciljem da te izmjene budu primijenjene već kod lokalnih izbora planiranih za listopad.

Nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem šef talijanske diplomacije Tajani kazao je u ponedjeljak kako BiH treba postati članicom EU u narednim godinama, a osobno je spreman učiniti sve što može da bi se to ostvarilo. Ustvrdio je da je ostvaren znatan napredak u provedbi reformi, iako je jasno da se može uraditi i više.

"Stanje u BiH sada je bolje nego ikada prije", ocijenio je Tajani dodajući kako to prati i jačanje strateške suradnje na međunarodnom planu, primjerice u borbi protiv organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, što je za Italiju posebno važno. Podsjetio je kako je vlada u Rimu zbog opasnosti od terorističkih prijetnji povezanih s migracijama i krize na Bliskom istoku morala uspostaviti granične kontrole na granici sa Slovenijom.

Konaković: Stranačke radne skupine rade na usuglašavanju

Austrijski ministar Schallenberg istaknuo je kako Austrija i Italija imaju identičan odnos prema BiH te da je BiH ostvarila najveći reformski napredak do sada. Niti jedan političar u zemlji, kako je upozorio, to ne bi smio blokirati jer su blokade "igra s vatrom" u kritičnom razdoblju po sigurnost EU zbog ruske agresije na Ukrajinu.

"Mi smo 'braća po oružju' kada je riječ o odnosu prema BiH i zapadnom Balkanu", kazao je Schallenberg dodajući kako se i Rim i Beč nadaju otvaranju pregovora s BiH ovog mjeseca jer se, kako je rekao, "drugim igračima" poput Moskve i Pekinga ne bi se smjelo dopustiti da dominiraju područjem koje je strateški interes EU.

Ministar Konaković kazao je kako su se Rim i Beč pokazali stvarnim prijateljima BiH na putu ka europskim integracijama, što je ocijenio iznimno važnim jer EU i na taj način treba demonstrirati liderstvo a države-kandidatkinje spremnost za provedbu reformi što pokušava učiniti i njegova zemlja. Istaknuo je kako je BiH do sada, uz ostalo, potpuno uskladila svoju vanjsku politiku s onom EU uključujući tu najveći dio vizne politike.

"Vidjet ćemo je li to dovoljno s obzirom da imamo još neke uvjete koje trebamo ispuniti do sjednice Europskog vijeća", kazao je Konaković.

Po njegovim riječima, stranačke radne skupine rade na usuglašavanju tri sporna zakona i smatra izvjesnim da će biti brzog dogovora o zakonu o sprječavanju sukoba interesa, dok je sa zakonom o sudovima, kako je kazao, stanje "još uvijek tvrdo", a isto takvo je stanje i s izbornim zakonom.

Konaković kaže kako postoji visok stupanj suglasnosti o tehničkim izmjenama izbornog zakona i nada se da HDZ BiH njihovo usvajanje neće uvjetovati izmjenama vezanim za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Kaže kako i taj problem svakako treba riješiti, no to u ovom trenutku nije moguće pa se treba zadržati na "paketu integriteta".

"Nepotrebno je da (tehničke izmjene) nameće (visoki predstavnik) Schmidt ako to već sami možemo usuglasiti", kazao je Konaković.

Talijanski i austrijski ministar tijekom dana odvojeno su razgovarali i s članovima Predsjedništva BiH te predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

U večernjim satima u Sarajevo stiže i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a ona će se također sastati s najvišim dužnosnicima BiH.