nezadovoljstvo kulminiralo

Uprava Holdinga popušta? Radnicima Čistoće preispitat će se otkazi, no štrajk i dalje traje

23.01.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Radnici zagrebačke Čistoće stupili su u štrajk zbog izvanrednih otkaza trojici kolega koji su snimljeni kako različit otpad trpaju u isti kamion. Drugi je razlog prosvjeda nezadovoljstvo uvjetima rada.

Neposredni povod su izvanredni otkazi trojici radnika Čistoće koje su građani snimili kako nepropisno zbrinjavanju otpad u zagrebačkom naselju Središće. Očekuju od Uprave da povuče odluku o otkazima, ali i da ispuni uvjete koje radnici traže u kolektivnim pregovorima.

U Upravi Holdinga je održan sastanak predsjednika Uprave Holdinga s voditeljem podružnice i predsjednicom sindikata. Uprava je pristala na preispitivanje odluke o izvanrednim otkazima i razgovor s radnicima.

'Može se pretpostaviti ako se ide na preispitivanje odluke da će se ona i promijeniti. Zamolili su nas da se prestane s blokadom, da se izađe van bez ikakvih sankcija, ali kako sindikat nije taj koji je organizirao prosvjed, odluku ćete donijeti vi', rečeno je nakon sastanka predstavnika sindikata s Upravom Holdinga, javio je Dnevnik.hr.

Radnici su burno reagirali: 'Ne idemo van! Dok se radnici koji su dobili otkaz ne vrate na posao. Jači smo od Uprave! Mi smo ih postavili, mi ćemo ih i skinuti.'

Radnici se vraćaju na posao tek kad dobijemo ono što tražimo po kolektivnom ugovoru, rekao je jedan od radnika.

Jedan od radnika Čistoće, Anis Bajrić, pročitao je pismo jednog od kolega koji je dobio izvanredni otkaz, u kojem je opisao što se točno dogodilo kada su prikupljali otpad u Središću.

'Mi smo imali na toj lokaciji 5 tona plastike viška. Poslužili smo se jednim kontejnerom biootpada i jednim miješanog otpada koji su bili potpuno prazni kako bismo mogli skupiti tu plastiku. Bilo je i stiropora i svega jer ljudi nisu više imali gdje trpati plastiku. CIOS grupi je poslano imaju li zamjerke na sadržaj kamiona i rekli su da je sve uredno poslano. U kamionu je bila plastika'", pročitao je Bajrić.

  • +5
Štrajk radnika Čistoće Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kaže da je jednom od otpuštenih djelatnika pozlilo kada je čuo za odluku Uprave.

Iz Novog sindikata tvrde da su radnici koji su dobili otkaz kontejnere koji inače služe za druge vrste otpada samo iskoristili za sakupljanje plastike koja je bila razbacana oko spremnika.

'Što se tiče vozača, za vrijeme utovara otpada on ne smije napuštati vozilo pa nije ni bio u mogućnosti provjeravati vrstu otpada. Voditelj podružnice još uvijek nije dostavio očitovanje o mjerama poduzetim za zaštitu radnika u novim okolnostima odvoza otpada koju smo zatražili', navode u ovom sindikatu.

Iz Zagrebačkog holdinga ispričali su se građanima poručivši da su radnici Čistoće prilikom pražnjenja spremnika prekršilo strogo i jasno propisan protokol o postupanju sa komunalnim otpadom. Uprava Zagrebačkog holdinga provela je postupak u skladu s važećim propisima te donijela odluke o sankcijama u skladu s utvrđenim činjenicama', zaključuju.