neugodna pojava

Svježe oprano rublje ne miriše kako biste htjeli? Evo u čemu je problem

18.01.2023 u 21:11

Bionic
Reading

Svi želimo čisto, mirisno i mekano rublje. Što kada ste koristili deterdžent i omekšivač te pravilno centrifugirali, no ono ne miriše ugodno koliko bi trebalo? Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako na se može postići rezultat koji će vas veseliti

Rublje stavljate sušiti čim program pranja završi, bubanj, guma i filter su kristalno čisti, već ste isprobali sve moguće kombinacije deterdženta i omekšivača, a rublje i dalje nema miris kao što govore na televizijskim reklamama.

Ne odgađajte sušenje

Često se dogodi da rublje 'prenoći' u perilici ako ga se stavi prati navečer. Pogreška je to koja nas košta i neugodnog mirisa i plijesni koja se brzo hvata na vlažna mjesta. U bubanj dodajte šalicu octa ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pretinac i pokrenite program za pranje. Pripazite kada se voda u perilici zapjeni, tada je ugasite i ostavite tako da odstoji 8-9 sati, možete preko noći. Ujutro je opet pokrenite, a po završetku pranja odjeću stavite sušiti na zrak.

Provjerite perilicu rublja

Prije umetanja odjeće za pranje, pogledajte unutrašnjost bubnja: između nabora brtve mogla bi se sakriti ustajala voda i smrdljivi ostaci deterdženta koji će tijekom pranja širiti neugodne mirise. Još jedan dio perilice često se zanemaruje, a krije svakakva 'blaga'. Potrebno je redovito čistiti i ladicu za doziranje deterdženta i omekšivača. Koristite toplu vodu i ocat, a nedostupna mjesta dohvatite starom četkicom za zube.

Ne opterećujte previše bubanj

Svaka perilica rublja ima svoju maksimalnu količinu rublja koje se može prati, iznad koje nisu zajamčeni dobri rezultati pranja. Pretrpavanje nije dobra ideja jer ako odjeća nema dovoljno mjesta za prevrtanje u bubnju, onda neće biti u potpunosti čista. Provjerite u uputama za korištenje perilice koja je maksimalna težina rublja i držite se toga. Ako prijeđete tu granicu, deterdžent se neće moći ravnomjerno raspodijeliti kroz rublje te će tako neke mrlje ostati netaknute.

Ne stavljajte previše deterdženta

Možda mislite da će dodavanjem više deterdženta ili omekšivača vaše rublje biti čišće i mirisnije, ali nije tako. Naprotiv, prekomjerna doza ovih proizvoda neće nestati u fazama ispiranja, već će ostati upletena u vlakna tkanine, stvarajući neugodne mirise. Idealna mjera deterdženta je trećina mjerice, dok se za jako prljavo rublje preporučuje pola mjerice. Kad je riječ o omekšivaću, smanjena količina ili korištenje alkoholnog octa umjesto omekšivača je rješenje.

Ostavljajte vrata perilice otvorena

Na kraju pranja ne zaboravite ostaviti otvorena vrata perilice i posvetiti minutu sušenju unutrašnjosti čistom pamučnom krpom. Od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plijesan, a topla voda ne može ubiti sve bakterije s donjeg rublja i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.