RAJ ZA INVESTITORE I TURISTE

Upoznajte najperspektivniji hrvatski grad - Jastrebarsko!

Bionic
Reading

Je li Jastrebarsko gospodarski fenomen? Odgovor na to pitanje dao je Financial times uvrstivši ovaj gradić koji je dom nešto više od 17 tisuća stanovnika među deset najperspektivnijih gradova južne Europe. Pogoni, tvornice, jedna od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj, Jastrebarsko je potpuno otvoreno ulagačima, ali i turistima koji mogu uživati kako u samom gradu tako i u njegovoj okolici i poznatom vinogorju. Više pogledajte u videoprilogu

Dok se drugi gradovi veličine Jastrebarskog mogu 'podičiti' zelenim, neobrađenim terenima (eng. green field), Jastrebarsko je prošle godine postalo adresa jedne od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj. Do kraja ove godine, u poduzetničkoj zoni niknut će jedan od najvećih logističkih parkova u Hrvatskoj, Immopark Zagreb – Jastrebarsko, investicija vrijedna 55 milijuna eura.

Uz ovaj projekt u Jastrebarskoj poduzetničkoj zoni je i logistički distribucijski centra Lidla, proizvodni centar farmaceutske industrije Krka, tvornica aditiva Ireks aroma, nekoliko drvnih pogona i tvornica namještaja te tvornica ljesova Palma. Iako je poduzetnička zona načičkana halama, ništa se manje ne posvećuje i okolišu te prirodnom krajobrazu. Planira se tako na području bivše vojarne izgradnja ekonaselja s pasivnim kućama koje bi kao izvor energije koristile šumarsku biomasu iz obližnjih drvnih industrija.

Birokracija? Nikakav problem!

Ono što u ostatku Hrvatske koči investicije, birokracija i nerazvijena infrastruktura, u Jastrebarskom nije problem. Tridesetčetverogodišnji gradonačelnik i saborski zastupnik Mihael Zmajlović kaže kako svakom potencijalnom investitoru Gradska uprava dodjeljuje osobu koja će ga pratiti u svim fazama projekta i pomagati mu pri savladavanju administrativnih i birokratskih vjetrenjača.

Progresivnosti ovog gradića doprinosi i geografski položaj. Jaska je smještena između Karlovca i Zagreba, tik uz autocestu, a povezana je i željezničkim prometom. U okolici, ali i samom gradu možete otkriti i tragove nekadašnjeg sjaja ovog kraja dvorce Erdody, Oršić i Zwilling. Plešivička vinska cesta vinoljupce će dovesti do rodnog vinogorja i čak 35 obiteljskih gospodarstava s turističkom ponudom.

Stopa nezaposlenosti duplo manja od hrvatskog prosjeka

Iako Jaskanci nisu svjesni toga da žive u jednom od najperspektivnijih gradova u južnoj Europi, životom u ovog gradu uglavnom su zadovoljni. Mladi se žale na nedostatak sadržaja primijenjenog njihovim godinama, a za one starije, standardno, prije je uvijek bilo bolje. No ono čime se ne mogu pohvaliti njihovi vršnjaci iz drugih dijelova Hrvatske, poslom, Jaskancima je normalno. Na 'burzi' je 900 ljudi, gradonačelnik kaže da je riječ uglavnom o strukturalnoj nezaposlenosti i posljedici propale tekstilne industrije. I u ovom su segmentu daleko od hrvatskog prosjeka, jer je riječ o devet posto nezaposlenih, a hrvatski prosjek je gotovo 20 posto.

Ovaj grad mnogi doživljavaju tek kao mjesto pokraj kojeg prolaze na putu prema jugu, silazak s autoceste kod table 'Jastrebarsko' definitivno se isplati.