odmak od rusije

Ukrajinska crkva mijenja kalendar: Božić će se slaviti 25. prosinca

24.05.2023 u 16:36

Bionic
Reading

Glavna pravoslavna crkva u Ukrajini je u srijedu objavila da je odlučila promijeniti kalendar tako da će se Božić slaviti 25. prosinca, potez kojim će se dodatno udaljiti od Rusije.

Ukrajinski kršćani, većinom pravoslavci, tradicionalno su slavili Božić 7. siječnja kao što je i običaj u većini pravoslavnih zemalja poput Rusije, koja je prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

"To se pitanje nametnulo kao rezultat ruske agresije", napisala je Ukrajinska pravoslavna crkva (OCU) na Facebooku i najavila da iše neće koristiti julijanski kalendar.

"Danas se julijanski kalendar dovodi u vezu s ruskom crkvenom kulturom", stoji u objavi.

OCU je najavio da će reformirani julijanski kalendar koristiti od 1. rujna, početka liturgijske godine. Crkva je rekla da će župe, ako će to htjeti, moći nastaviti koristiti stari julijanski kalendar.

Rezultati ankete koju je prošlog prosinca provela ukrajinska vlada pokazali su da 59 posto od više od 1,5 milijuna sudionika podržava prebacivanje proslave Božića na 25. prosinca.

Ukrajinski ministar kulture je ranije izrazio podršku za promjenu kalendara, opisavši je kao "prikladnu zahtjevima našeg doba i javnog mnijenja".