NISU JEDINI U PRAVOSLAVNOM SVIJETU

Ukrajinci po prvi put slave Božić 25. prosinca, čime su razbjesnili Ruse. Zašto su se prebacili na gregorijanski kalendar?

25.12.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Pravoslavni vjernici u Ukrajini oduvijek su slavili Božić 7. siječnja, no to će se za mnoge promijeniti ove godine. Naime, Pravoslavna crkva Ukrajine po prvi puta je dopustila svojim zajednicama da Božić slave 25. prosinca, što je - očekivano - izazvalo novi sukob s Rusijom

Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) 2018. se odvojila od Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), za koju se smatra da je politički povezana s Moskvom.

Stoga je odluka PCU-a da dopusti pomicanje obilježavanja Božića na 25. prosinca za one koji to žele već razbjesnila ruski orijentiranu UPC.

Arhiepiskop Jevstratij Zorija za Politico je rekao da je promjena započela 2017., kad je 25. prosinca u Ukrajini postao državni praznik, te da se sve više vjernika odmiče od tradicionalnog julijanskog kalendara koji slijedi Ruska pravoslavna crkva.

  • +2
Božić u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Kako tvrdi, već prije invazije više od trećine Ukrajinaca željelo je prijeći na gregorijanski kalendar, pa je PCU odlučila dopustiti svojih 7000 episkopija da održe vjersku službu 25. prosinca. 'Danas je vjerojatno i više od trećine vjernika koji žele slaviti Božić na taj dan, a mi provodimo eksperiment kojim pokušavamo shvatiti što vjernici stvarno žele. To ne znači da pomičemo dan Božića, već uvodimo dodatni dan bogoslužja', rekao je.

Ukrajina nije prva pravoslavna zemlja koja je odlučila prijeći na gregorijanski kalendar: Božić se danas obilježava i u Grčkoj, Rumunjskoj te na Cipru.