ELEKTRIČNA NARUKVICA

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve osuđen na kućni pritvor

01.04.2023 u 23:48

Bionic
Reading

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Pavle iz crkve koja je navodno povezana s Moskvom, osuđen je na kućni pritvor u subotu nakon saslušanja na temelju optužbi da je veličao ruske snage i poticao vjerske podjele, objavila je Crkva.

Kijev je dao naredbu pripadnicima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napusti samostan Kijevsko-pečerske lavre jer je smatra proruski nastrojenom i suradnicom Moskve, a što UPC opovrgava.

U izjavi UPC navodi da je sud naredio mitropolitu Pavlu da nosi elektroničku narukvicu.

Novinske agencije Interfax Ukraine i Ukrinform prenose da je Pavlo dobio 60 dana kućnog pritvora.

Prema ukrajinskim sigurnosnim službama mitropolit je osumnjičen da je "opravdao oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i veličao njezine sudionike", kao i da je "narušio ravnopravnost građana na temelju njihove rase, nacionalnosti i vjere".

"Nisam išta učinio. Vjerujem u politički poredak", rekao je Pavlo novinarima nakon odluke suda.

Ranije u subotu kada su ga privodili mitroplit Pavlo je rekao da "osuđuje sve pokušaje protiv naše države i ono što su Rusija (i Vladimir) Putin učinili je neopravdano".

Tužiteljstvo kaže da su kućni pritvor i elektronički nadzor mjere opreza i da će se sudski postupak nastaviti.

Ukrajinske vlasti privele su i ispitale mitropolita Pavla tri dana nakon što su on i njegovi redovnici dobili obavijest o iseljenju iz samostana usred sukoba između Ukrajine i Rusije.

Samostan Kijevo-pečerska lavra iz 11. st., na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, sjedište je UPC-a koja je do ruske invazije u veljači 2022. bila u nadležnosti Moskovske patrijaršije.

Ta je Crkva u svibnju proglasila raskid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom čiji je patrijarh Kiril svesrdno branio rat protiv Ukrajine. No vlada u Kijevu misli da je ta Crkva zapravo ovisna o Moskvi.

Ukrajinske vlasti su naredile redovnicima da najkasnije do srijede isele iz samostana, što su oni odbili učiniti.

Većina ukrajinskih pravoslavaca pripada zasebnom ogranku, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, osnovanoj prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka neovisnih od Moskve.