IZLAZAK IZ RUSKOG ZAGRLJAJA

Ukrajinci slave ukidanje viza za EU

11.06.2017 u 16:07

Bionic
Reading

Stotine Ukrajinaca prešlo je granicu između svoje zemlje i Europske unije u nedjelju, slaveći stupanje na snagu ukidanja viza s EU-om i definitivni izlazak zemlje iz 'ruskog carstva', kako je rekao predsjednik Petro Porošenko

'Počeo je bezvizni režim za Ukrajinu! Živjela Europa! Živjela Ukrajina!', napisao je Porošenko na Twitteru.

Ta mjera je bitna za Ukrajinu gdje je proeuropska pobuna 2014. izazvala odlazak proruskog predsjednika i stupanje Porošenka na vlast.

Od tada su Moskva i Kijev na ratnoj nozi zbog ruskog pripojenja Krima i oružanog sukoba na istoku Ukrajine između proruskih pobunjenika i vladinih snaga.

Svi Ukrajinci koji imaju biometrijsku putovnicu mogu od sada putovati u zemlje EU-a na maksimalno 90 dana poslovno, turistički ili u posjet, ali tamo nemaju pravo raditi.

Ukidanje viza za Ukrajinu se primjenjuje na sve zemlje EU-a, osim Velike Britanije i Irske, kao i na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Tijekom dana predsjednik Porošenko je došao na granicu sa Slovačkom gdje je simbolično otvorio jedna vrata prema toj zemlji članici EU-a.

'Čekali smo tako dugo', rekao je Porošenko u društvu sa slovačkim predsjednikom Andrejom Kiskom koji im je zaželio dobrodošlicu u Europu i pozvao na nastavak reformi.