BOLJA ZAŠTITA

Učitelji, profesori i tete u vrtićima dobivaju status službene osobe?

09.08.2019 u 18:52

Bionic
Reading

Status službene osobe traže i vozači javnog prometa, radnici na željeznici, zaštitari, kontrolori karata, radnici na šalterima pošte ili Fine

Učitelji, profesori, odgajatelji, odnosno radnici u sustavu obrazovanja i odgoja do kraja godine trebali bi postati službene osobe. Taj status premijer je već obećao socijalnim radnicima nakon tragičnog događaja u Đakovu, gdje je ubijeno dvoje zaposlenika Centra za socijalnu skrb.

Iz Ministarstva pravosuđa kažu da u izmjenama Kaznenog zakona razmatraju da uz socijalne radnike takav status dobiju i prosvjetari. Na taj način, kada se napadi tretiraju po službenoj dužnosti, očekuje se smanjenje prijetnji i nasilja. No, nasilje trpe i drugi javni službenici- koji također žele isto, javlja RTL.

Prema podacima iz Ministarstva obrazovanja nasilja, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima, u 2017. zabilježeno je 325, a prošle godine 118. Najčešće se prijavljuje tjelesna ozljeda, nasilničko ponašanje, tučnjava, prijetnja te elektroničko i verbalno nasilje.

Čak 19 godina za status službene osobe borili su se socijalni radnici. I izborili, nakon što je prošli mjesec ubijeno dvoje stručnih radnika đakovačkog Centra za socijalnu skrb. 

Bolju zaštitu žele i carinici, poreznici, status službene osobe traže i vozači javnog prometa, radnici na željeznici, zaštitari, kontrolori karata, radnici na šalterima pošte ili Fine.