NAKON UBOJSTVA U ĐAKOVU

Marić bi status službene osobe za poreznike i carinike, Divjak za odgojne djelatnike

11.07.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice Vlade komentirao je prijedlog ovršnog zakona i mogućnost da se zaposlenicima porezne uprave i carine također dodijeli status službenih osoba kao što to traže socijalni radnici nakon ubojstva djelatnice u Đakovu.

'Ovo bi trebao biti treći zakon u paketu zakona koj se tiču tematike ovršenih i blokiranih građana iz djelokruga ministarstva financija', kazao je Marić pojasnivši da bi ovršni zakon bi trebao uobličiti tu priču i nadovezati se na prijašnja dva.

Istaknuo je da su oni iz Ministarstva financija sudjelovali sa svojim komentarima pri izradi prijedlofa te su određene stvari usvojene u internim diskusijama te je poručio da će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prezentirati cijeli zakon pa će biti prilike da njemu postave pitanja o tome.

Na upit da li će i zaposlenici porezne i carinske uprave trebaju dobiti status službene osobe Marić je kazao da vrijedi razmisliti o tome.

'Naravno da ću uvijek biti na strani kolega u poreznoj upravi i u carini i smatram da rade vrlo vrijedan posao koji često nije ugodan, pogotovo inspekcijskim službama biti na terenu i s poreznim obveznicima kada se moraju provoditi krajnje mjere poput pečetiranja, da to nije baš ugodno', kazao je Marić odavši da se oni dobro nose sa tim izazovima i da treba voditi računa da se preveniraju ovakve situacije kakva se dogodila u Đakovu.

Marić je poručio da može samo reći da su učinili puno toga da ojačaju dignitet službi, pa tako i porezne i carinske, i da će razmisliti kako ih dodatno zaštititi i pospještiti uvjete njihova rada.

Rekao je da 'trenutno nema svoja razmisljanja' o tome da li ministar uprave treba bit netko iz ministarstva.

Inače ministrica Divjak predložit će premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Draženu Bošnjakoviću da u najavljenim izmjenama Kaznenog zakona, osim socijalnih radnika, status službene osobe dobiju i odgojni-obrazovni radnici kako bi se učinio iskorak u sustavu fizičke zaštite u školama, doznaje N1 iz izvora iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.