stroge mjere

U svijetu je više od tri milijarda osoba pozvano ostati doma zbog koronavirusa

25.03.2020 u 19:28

Bionic
Reading

Vlasti u svijetu pozvale su više od tri milijarde osoba da ne izlaze iz svojih domova u borbi protiv širenja Covida-19, koji je u svijetu ubio više od 20.000 osoba, prema podacima iz baze podataka agencije France presse.

U pandemiji novog koronavirusa smrtno je stradalo više od 20.000 osoba u svijetu, prema podacima AFP-a.

Zabilježeno je ukupno 20.334 smrtniih ishoda bolesti, većinom u Europi (13.581). S ukupno 7.503 umrlih Italija je najpogođenija ispred Španjolske (3.434) i Kine (3.281), početnog žarišta pandemije.

Već je u utorak više od trećine svjetskog stanovništva, koje UN procjenjuje na 7,8 milijarda osoba 2020. godine, pozvano ostati doma.

Većina tih zemalja i teritorija, njih oko 40 gdje živi najmanje 2,3 milijarda stanovnika, odredila je obveznu zabranu kretanja.

Posebno se tu ističe Indija, zemlja od 1,3 milijarde ljudi, zatim  nekoliko američkih država među kojima Kalifornija, Kolumbija, Argentina, Nepal, Irak, Madagaskar i brojne europske zemlje (Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Španjolska itd.)

Panama im se posljednja pridružila, a u četvrtak će je slijediti Južnoafrička Republika.

U većini tih zemalja i teritorija postoji mogućnost odlaska na posao, u kupnju nužnih namirnica, lijekova i na liječenje.

Najmanje sedam drugih zemalja i teritorija (s ukupno više od 416 milijuna stanovnika) među kojima su Iran, Njemačka i Kanada, pozvali su svoje stanovnike da ostanu doma, ali nisu poduzeli prisilne mjere. Rusija je posljednja zemlja koja je u srijedu objavila te mjere.

Najmanje 18 zemalja i teritorija  (s više od 300 milijuna osoba) uveli su policijski sat i zabranili kretanja od večeri do jutra, poput Egipta, Bjelokosne Obale, Čilea, Filipina i Srbije.

Najstroži policijski sat je na snazi u Ekvadoru kojima je dozvoljeno kretanje samo između 5 i 14 sati.

Barem pet zemalja je svoje glavne gradove stavila u karantenu uz zabranu ulaska ili izlaska iz njega. To je slučaj u Kinšasi u DR Kongu, u Rijadu, Medini i Meki u Saudijskoj Arabiji i u Bakuu u Azerbajdžanu. U tim gradovima živi blizu 30 milijuna satnovnika.