'ZAUZIMANJE PROSTORA'

U Rijeci otvoren festival queer i feminističke kulture Smoqua

12.10.2023 u 21:10

Bionic
Reading

Trodnevni festival queer i feminističke kulture Smoqua, otvoren je u četvrtak u Kružnoj ulici u Rijeci, a središnja tema ovogodišnjeg festivala je zauzimanje javnih prostora i jačanje osjećaja sigurnosti u njemu. Festival Smoqua sedmu godinu za redom organizira lezbijska organizacija LORI u suradnji s udrugom PaRiter

Otvorenje festivala priređeno je ispred kultnog riječkog kluba Palach. Kako su istaknule predstavnice organizacije LORI na otvaranju, tijekom trajanja festivala promišljat će se osjećaj sigurnosti na javnom prostoru, kao i omalovažavanja, uvreda i nasilja koje doživljavaju queer, gay i transrodne osobe. Pokušat će se osmisliti smjernice djelovanja kako bi se stanje popravilo. Zbog toga se tijekom festivala spaja aktivizam i umjetnost, kako bi se senzibilizirala javnost za ova pitanja. "Bez nas bi društvo bilo nedovoljno šareno i nepotpuno, ali se za javni prostor borimo prvenstveno jer je to i naš prostor", istaknule su članice LORI.

Festival Smoqua ove godine ugošćuje više od 30 aktivista, aktivistkinja, umjetnika i umjetnica iz raznih zemalja i više od 20 događaja na hrvatskom i engleskom jeziku. To su performansi, razgovori, radionice, filmovi, izložba, javna akcija i druga događanja pod krovnom temom festivala "Zauzimanje prostora".

U programu otvaranja sudjelovali su akcija mladih snaga Ljubljana Pridea i LORI te bubnjarice, a potom je u Palachu otvorena izložba "Spačke".

U sklopu festivala je eksperimentalno-dokumentarni performans Kolektiva Igralke o svakodnevnom nasilju koje žensko tijelo doživljava na ulicama Rijeke i nastup španjolsko-austrijskog interdisciplinarnog dua Nur G. Villarroya i Bene Steiner pod nazivom "B(l)oody creatures 2.0". U Art kinu će se prikazati dokumentarac "Feminism WTF" austrijske redateljice i producentice Katharine Mückstein.

Na završnici festivala 14. listopada će se prirediti Queer-UP! Party u Pogonu kulture u Rijeci s DJ-ima iz Hrvatske, Čilea i Slovenije, kolektiv Zvjerinjak i Ustanova, drag kolektiv House of Flamingo. drag kraljice Colinda Evangelista i Jovanka B. Titutka te plesačice Helena Ostojić i Indi Cecić Turčinov.