TURIZAM I SLOBODA IZBORA

Najsigurnija zemlja za putovanja LGBTQ+ osoba je Kanada, a ni Hrvatska ne stoji loše

19.08.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Sigurnost je važan kriterij pri odabiru destinacije, od stope kriminaliteta u pojedinoj zemlji, preko opasnosti od terorizma, pa do razine sloboda pojedinaca, bez obzira je li riječ o slobodi vjeroispovijesti, odnosu prema rasi i naciji, sve do seksualnih sloboda. Uživanje u putovanju nikad ne može biti kompletno uz strahovanje da će vas netko na bilo koji način ugroziti

A u toj priči posebno je osjetljiva tema odnos prema LGBTQ+ zajednici, čiji pripadnici možda i pažljivije od drugih ljudi istražuju gdje će se osjećati sigurnima i gdje je odnos prema njihovoj seksualnoj orijentaciji povoljniji. Nedavno objavljeni 2023 LGBTQ+ Danger Index bavi se baš odnosom raznih država prema LGBTQ+ zajednici. Ne naročito iznenađujuće, najbolje plasirana zemlja je Kanada, a još manje iznenađujuće je to da se na zadnjem, 203. mjestu nalazi sultanat Brunej. Hrvatska? Zauzeli smo sasvim pristojno 27. mjesto, u gornjoj polovici zemalja članica Europske unije.

Popis je sastavio Asher and Lyric, website specijaliziran za zdravstvene i sigurnosne savjete za međunarodne putnike. Uvrštene su točno 203 zemlje iz cijelog svijeta, i to temeljem deset kriterija, od stupnja legalizacije istospolnih brakova ili zajednica, radnih prava LGBTQ+ osoba, postojanja antidiskriminacijskih zakona, kriminalizacije zločina iz mržnje, priznavanja prava na usvajanja djece... Među kriterijima je i najnovije dostupno ispitivanje javnog mnijenja za svaku državu o tome što njezini građani misle o kvaliteti života homoseksualnih osoba. Jasno, uvršten je i zakonski status homoseksualnosti, koja je ponegdje još zabranjena, te koliko su snažni antigej propaganda i zakoni o 'moralu'.

Kad su tako prikupili bodove za svaki od kriterija, složena je i rang lista. Kako smo rekli, na njoj vodi Kanada (383 boda), slijede u prvih pet Švedska (377), Nizozemska (373), Malta (370) i Norveška (358). Do petnaestog mjesta poslagali su se još Portugal, Španjolska, Danska, Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Island, Švicarska, Irska i Luksemburg.

Na dnu je Brunej, gdje se homoseksualnost kažnjava kamenovanjem do smrti. Gledano unatrag, slijede Saudijska Arabija, Nigerija, Kuvajt, Malavi. U svim tim državama homoseksualnost je nezakonita.

Što je s Hrvatskom? Rekli smo, naša zemlja nalazi se na prilično dobrom 27. mjestu, dva mjesta slabije od SAD-s, i - ako ćemo navoditi samo članice EU-s - ispred Slovenije, Grčke, Estonije, Cipra, Slovačke, Češke, Italije, Bugarske, Litve, Lihtenštajna, Rumunjske, Mađarske, Latvije i Poljske. Od zemalja u regiji slabije su plasirane sve: Slovenija je 28., Kosovo je 45., Srbija 52., Crna Gora 54., Sjeverna Makedonija 56., a Bosna i Hercegovina je 64.

Od istraživanih kategorija, Hrvatska je svoju poziciju zavrijedila legaliziranom partnerskom zajednicom, zakonskom zaštitom radnih prava od diskriminacije temeljem seksualne orijentacije ili rodnog identiteta; Zaštita od diskriminacije općenito dobila je ocjenu 'široka', postoji zakonska kažnjivost zakona iz mržnje, dopušteno je usvajanje djece istospolnim partnerskim zajednicama, a u istraživanju javnog mnijenja 26-50 posto ispitanika reklo je da je Hrvatska dobro mjesto za život LGBTQ+ osoba. Također, zakonski je omogućena promjena rodnog identiteta i prije kirurškog zahvata promjene spola, a među važnijim kriterijima svakako spada i to što praktički nisu zabilježena ubojstva transrodnih osoba u promatranom razdoblju od 2008. do 2021. Na kraju su nam autori po svim navedenim kriterijima dodijelili 288 bodova.