IZVAN INSTITUCIJA

U protekle tri godine 622 osobe s invaliditetom počele samostalan život

05.11.2015 u 14:03

Bionic
Reading

Iako je proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom iz domova socijalne skrbi u Hrvatskoj započeo još prije 18 godina, u protekle tri godine on je značajno intenziviran pa su novi život unutar zajednice dobile 622 osobe s invaliditetom, istaknuto je u četvrtak na konferenciji Udruge za promicanje inkluzije, koja je prije 18 godina bila glavni inicijator tog procesa u Hrvatskoj

Među njima 590 ih je uključeno u program organiziranog stanovanja u 264 stambene zajednice koje trenutno postoje diljem Hrvatske.

Predsjednica Udruge Borka Todorović naglasila je kako, unatoč mnogim problemima s kojima su se suočavali u tom razdoblju, danas mogu biti zadovoljni jer se vide rezultati njihovih nastojanja da se ljudima s intelektualnim poteškoćama život učini boljim i omogući da budu ravnopravni članovi društva.

Inkluzija je, naglasila je, jedini prihvatljivi način života za osobe s intelektualnim poteškoćama te će udruga i nadalje podupirati taj proces.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je kako je bila najsretnija onoga dana kada je zatvarala dio Centra za rehabilitaciju Ozalj u kojemu su 30 i više godina bile smještene osobe s intelektualnim poteškoćama, kao rezultat uspješnog projekta deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi.

'Svi se raduju kada nešto otvaraju, a ja se radujem kada nešto zatvaram', kazala je navevši više primjera ljudi koji sada imaju novi život nakon što su godinama bili zatvoreni u institucijama.

Proces deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi pokrenut je 1997. godine, a do danas je iz njih premješteno ukupno 930 osoba.

Prema Operativnom planu Ministarstva, do kraja iduće godine očekuje se transformacija 32 doma u pružatelje usluga u zajednici u različitim županijama te deinstitucionalizacija još 1043 korisnika, koji će ostvariti pravo na život u zajednici, a među kojima je 653 djece, rekla je načelnica sektora za politiku za osobe s invaliditetom u Minstarstvu socijalne politike i mladih Zvjezdrana Bogdanović.

U taj je proces trenutno uključeno 17 domova kojima je osnivač Republika Hrvatske te tri doma drugih osnivača, a usluge pruža i osam organizacija civilnog društva, među kojima najvećem broju korisnika pomaže upravo Udruga za promicanja inkluzije.