UŽAS KOD MOSKVE

U požaru u psihijatrijskoj bolnici najmanje 38 mrtvih

26.04.2013 u 07:38

Bionic
Reading

U požaru koji je noćas izbio u psihijatrijskoj bolnici u selu Ramenski u Podmoskovlju, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Moskve, poginulo je 38 osoba. Iz požara u prizemnoj zgradi psihijatrijsko-neurološke klinike spasile su se samo tri osobe

Prema ruskoj agenciji Interfaks, medicinska sestra uspjela je izvući dva pacijenta. Za sada je na zgarištu pronađeno 12 tijela stradalih. Četvero ih je bilo u blizini izlaza, a osmero na odjelima. Požar je izbio noćas oko 2.20 i širio se velikom brzinom. Na svim prozorima prizemne zgrade, sagrađene od drveta i cigle, bile su rešetke.

Većina pacijenata bila je pod djelovanjem jakih sedativa, rekao je Interfaksu izvor u medicinskim krugovima. Izvor ruske agencije navodi da je većina tijela pronađena u krevetima, kao da nisu ni pokušali bježati. U bolnici je bila 41 osoba, zajedno s osobljem. Poginuli su stari između 20 i 76 godina.

Glavni liječnik Murat Šarov ispričao je kako dvoje pacijenata nije moglo hodati, a ostali su bolovali od teških psihičkih bolesti. 'Bilo je pacijenata s akutnih psihozama, alkoholičara i narkomana. Imali smo pacijente i sa shizofrenijom', rekao je.

Uzrok požara, prema preliminarnim podacima istrage, jest nepravilno rukovanje vatrom, priopćio je glavni inspektor za požarnu sigurnost Ministarstva za izvanredne situacije Fedor Zamipljajev.

Prema riječima direktora odjela za nadzor spomenutog ministarstva Jurija Deševiha, u kolovozu su u bolnici provjeravane mjere protupožarne zaštite i sve je bilo u skladu s normama, navodi Interfaks.

Požar je ugašen, a na mjestu tragedije je ekipa forenzičara. Gubernator Podmoskovlja proglasio je 27. travanj danom žalosti.