sat vremena manje

U nedjelju se pomiču kazaljke sata; evo koliko država u svijetu prelazi na ljetno računanje vremena

24.03.2023 u 10:40

Bionic
Reading

U nedjelju se kazaljke sata pomiču jedan sat unaprijed, odnosno u 2 sata ujutro prebacit će se na 3 sata. Time završava zimsko, a počinje ljetno računanje vremena. No, koliko država u svijetu pomiče sat?

U noći sa subote na nedjelju spavat ćemo sat vremena kraće zbog pomicanja kazaljki sata, odnosno prelaska sa zimskog na ljetno računanje vremena. Tako će se kazaljke u 2 sata ujutro pomjeriti na 3 sata. No, do pomicanja kazaljki neće doći u cijelom svijetu.

Ljetno i zimsko računanje vremena trenutno provodi manje od 40 posto država svijeta. Države koje će na cijelom svom teritoriju pomaknuti sat, a ne nalaze se u Europi i Sjevernoj Americi su: Čile, Paragvaj, Kuba, Haiti, Egipat, Izrael, Libanon i Novi Zeland.

Na ljetno računanje vremena prelazi gotovo i cijeli SAD, Kanada i Australija osim pojedinih saveznih država odnosno pokrajina u njima. Na području SAD-a to su Arizona i Havaji, u Kanadi Yukon i Saskatchewan, a Australiji su Zapadna Australija, Queensland i New Territory.

Do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena došlo je zbog potrebe da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duže, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije.

Posljednjih godina znanstvenici tvrde kako i manji poremećaji obrazaca spavanja mogu imati značajne posljedice, i da je povećani broj srčanih i moždanih udara posljedica pomicanja sata, pa pomicanje vremena ne odgovara svakome. Većina ljudi teže se prilagođava proljetnom, nego jesenskom pomicanju sata jer gubimo sat sna. Kako bi što manje osjetili promjenu, savjetuje se da se par dana ranije idete spavati 10 do 15 minuta ranije nego inače kako bi pomicanje sata prvih par dana što manje utjecalo na vas.