zadnji rok

Evo kad bismo posljednji put mogli pomicati kazaljke sata

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 26.03.2019 14:29
  • Objavljeno 26.03.2019 u 13:31

pomicanje sata

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Eurozastupnici su odlučili: 2021. mogla bi biti posljednja godina sa sezonskim pomicanjem sata u Europskoj uniji, a države članice imat će pravo odlučiti kojoj će zoni pripadati

Čanice Europske unije koje odluče zadržati ljetno računanje vremena zadnji put će sat pomaknuti posljednje nedjelje u ožujku 2021., a one koje žele zadržati standardno (zimsko) računanje, zadnji put će prilagoditi sat posljednje nedjelje u listopadu 2021., navodi se u u nacrtu zakona kojeg su zastupnici prihvatili s 410 glasova za, 192 protiv te 51 suzdržanim, priopćili su iz Europskog parlamenta.

Europarlamentarci su podržali prijedlog Komisije o ukidanju sezonskog pomicanja sata, ali su glasovali za odgodu primjene: od 2021. umjesto 2019. Također žele i koordinaciju EU članica i Komisije kako primjena ljetnog računanja vremena u nekim državama, te zimskog u drugim, ne bi narušila funkcioniranje zajedničkog tržišta.

'Prije donošenja odluke o tome koje će standardno vrijeme primjenjivati, države članice trebaju provesti vlastita javna savjetovanja kako bi uzele u obzir želje građana. Također, u odabiru vremenske zone svakako su relevantni geografski faktori i specifičnosti regija u kojima se nalaze pojedine države članice', objašnjava hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec.

Napominje također kako je za provedbu ove Direktive potrebna međusobna suradnja država članica kako bi se na usklađen i koordiniran način donijele odluke o predviđenom standardnom računanju vremena.

Hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec

Hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Potrebno je uspostaviti koordinacijski mehanizam koji će se sastojati od po jednog imenovanog predstavnika iz svake države članice i jednog predstavnika Komisije. U okviru koordinacijskog mehanizma trebao bi se razmotriti i ocijeniti potencijalni učinak odabira standardnog vremena država članica na funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Kako bi se izbjegli poremećaji u prometu, komunikacijama i drugim sektorima, države članice trebale bi najkasnije do 1. travnja 2020. obavijestiti Komisiju u slučaju da namjeravaju promijeniti svoje standardno vrijeme posljednje nedjelje u listopadu 2021.', zaključuje Škrlec.

Zaključi li Komisija kako predviđene promjene u računanju vremena mogu značajno i trajno ugroziti funkcioniranje jedinstvenog tržišta, može pripremiti prijedlog o odgodi primjene direktive o ukidanju pomicanja sata za maksimalno 12 mjeseci, navodi se u prihvaćenom tekstu.

Prihvaćeni tekst je stajalište Europskog parlamenta za pregovore s europskim ministrima o konačnoj verziji pravila.

Odgovarajući na građansku inicijativu iz veljače 2018., Europski parlament pozvao je Komisiju neka načini procjenu direktive o ljetnom računanju vremena, te prema potrebi, donese prijedlog o njezinoj izmjeni, navode iz Europskog parlamenta.

Nakon Komisijine procjene, koja je prikupila 4.6 milijuna odgovora od kojih su 84% pozivali na promjenu odluke o pomicanju sata, Komisija je predstavila prijedlog o kojem sada konačni dogovor trebaju postići Europski parlament i EU ministri.

EU je prvi put primijenila jedinstveni ljetni režim 1980., kako bi se zajamčio ujednačeni pristup pomicanju sata na zajedničkom tržištu. Do tada su nacionalne prakse i režimi bili različiti. Postojeća direktiva o ljetnom računanju vremena EU članicama nalaže pomicanje sata posljednje nedjelje u ožujku i ponovno vraćanje na standardno vrijeme posljednje nedjelje u listopadu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!