covid-19

U Krapinsko-zagorskoj županiji oboljelo 65 osoba, još se čekaju rezultati 27 uzoraka

02.04.2020 u 14:26

Bionic
Reading

U Krapinsko-zagorskoj županiji oboljelo je 65 osoba, a još se čekaju rezultati 27 uzoraka poslanih na testiranje, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Krapini

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je u ondje u izolaciji deset pacijenata.

'U najavi su još dva pacijenta i mi ih, ne znajući jesu li pozitivni ili negativni, moramo držati u boksovima dok se na razjasni ta situacija', rekao je Vančina te dodao da je većina pacijenata dobro, a jednom se pacijentu stanje pogoršalo.

'Jednome se jučer stanje pogoršalo i premješten je u odjel hitne te je kandidat za respirator. Pratimo njegovo stanje i vjerojatno će biti premješten u Zagreb tijekom dana', rekao je ravnatelj bolnice.

Objasnio je da se s obzirom na broj pozitivnih u Krapinsko-zagorskoj županiji svaki pacijent koji ima respiratornih tegoba ili povišenu temperaturu promatra sa sumnjom na koronavirus.

'Ti pacijenti su u prostoru izolacije, i to nam prostorno i kadrovski čini velike probleme', dodao je.

Surađujemo s Varaždinskom županijom

Epidemiolog Ivan Lipovac rekao je da u nekim slučajevima više nemaju poveznice s onima otprije.

'Ljudi kažu da nisu nigdje bili, samo na dvorištu. Vjerojatno je netko od obitelji bio asimptomatski vironoša i prenio. Ima i takvih slučajeva, ali mi to ne možemo znati i onda je to jako teško dalje povezati', rekao je Lipovac.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da su se s Varaždinskom županijom dogovorili da se jedan dio briseva od sutra šalje na testiranje u tamošnji Zavod za javno zdravstvo, što će omogućiti brže rezultate.

'Odavno smo rekli da ovaj virus ne pozna niti granice županija, niti granice država, niti kontinenata. Da bismo mogli najbolje moguće odraditi posao, moramo međusobno komunicirati i surađivati', dodao je Kolar.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić rekao je kako prosječno imaju 45 intervencija, od čega se pet-šest odnosi na osobe sa sumnjom na Covid-19.

'Osim naših timova hitne medicinske službe, sada i sanitetski prijevoz obavlja dio prijevoza s obzirom na to da su oni od ovog tjedna pod našom ingerencijom. Od 150 naših djelatnika, osam je u samoizolaciji, od kojih su četiri liječnika, tri medicinske sestre i voza', dodao je.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek izjavio je da u protekla 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije, a 30-ak osoba nije imalo propusnice za kretanje.

'Jučer su najavljene e-propusnice i danas ima dosta teškoća jer je sustav preopterećen. Molimo poslodavce i građane da se strpe tijekom dana. Pojedinih izdavanja propusnice već imamo, tako da to funkcionira', zaključio je Ferek Jambrek.

U idućih 30 dana Srednja škola u Krapini isporučit će 1200 vizira za medicinsko osoblje

Srednja škola u Krapini izrađuje zaštitne vizire za medicinsko osoblje i druge službe u borbi s koronavirusom. Ravnatelj te škole Ivica Rozijan rekao je kako su testirali vizire i u tehničkim ih detaljima doradili te da "kreću u jaču proizvodnju".

'Moći ćemo na dan isporučivati 30, pa čak i 40 primjeraka. Dakle, u idućih 30 dana moći ćemo 1200 primjeraka zaštitnih maski isporučiti preko Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije. Danas ide prva isporuka od 35 vizira hitnoj službi i moći će se odmah koristiti', istaknuo je Rozijan.