globalna pandemija

Sjeverna Koreja tvrdi da nema nijedan slučaj zaraze koronavirusom

02.04.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja nema nijedan slučaj zaraze novim koronavirusom, rekao je visoki dužnosnik za zdravstvo u Pjongjangu, dok neke zemlje sumnjaju da na tom teritoriju nema Covida-19.

Ta siromašna i diplomatski izolirana zemlja koja graniči s Kinom i s Južnom Korejom, koje su obje teško stradale od virusa, krajem siječnja je potpuno zatvorila svoje granice i uvela stroge mjere izolacije.

Pak Myong Su, ravnatelj epidemiološke službe u Državnom institutu za borbu s epidemijama, istaknuo je da je takav uspjeh postignut zahvaljujući uloženim naporima.

"Dosad nitko nije zaražen novim koronavirusom u našoj zemlji", rekao je Pak u utorak za France Presse.

"Poduzeli smo preventivne i znanstvene mjere kao što su inspekcije, smještanje u karantenu svih koji ulaze u zemlju, temeljita dezinfekcija robe, zatvaranje granice i ukidanje svih pomorskih i zračnih veza", podsjetio je.

Samo rijetke zemlje u svijetu - većinom izolirani otoci i ratom opustošene zemlje - nisu izvijestile ni o jednom slučaju bolesti Covida-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu da će se ovih dana premašiti broj od milijun potvrđenih slučajeva zaraze diljem svijeta.

Kina i Južna Koreja su teško stradale od Covida-19 koji je pokosio više od 47.000 ljudi u svijetu.

Analitičari upozoravaju da je Sjeverna Koreja posebno osjetljiva na virus zbog slabosti sustava zdravstvene zaštite. Pojedinci koji su uspjeli pobjeći iz zemlje optužuju vlast u Pjongjangu da skriva pravo stanje stvari.

Prošlog mjeseca zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji, Robert Abrams rekao je da je "gotovo siguran" da Sjeverna Koreja ima potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

I američki predsjednik Donald Trump izjavio je da se "nešto događa" u Sjevernoj Koreji i ponudio je pomoć u pismu poslanom vođi Kim Jong-unu.

Sjeverna Koreja koja je pod sankcijama UN-ova Vijeća sigurnosti zbog svog nuklearnog i balističkog programa, zatražila je pomoć radi suzbijanja virusa.

UN je pristao da njegov Fond za djecu (UNICEF) i organizacije poput Liječnika bez granica pošalju dijagnostičku opremu, maske, zaštitnu opremu i dezinficijense.

Na upit agencije France Presse, te dvije organizacije nisu potvrdile da je zemlji poslana pomoć.