KAŽE RAVNATELJ DUZS-A

'U drugoj fazi trebat će vatrogasci s pumpama'

19.05.2014 u 16:46

Bionic
Reading

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić izjavio je danas da je situacija na poplavljenim područjima dramatična i teška, a s obzirom na to da se prema prognozama stanje smiruje, za nekoliko dana sigurno će trebati vatrogasne postrojbe s pumpama, jer se voda neće sama povući

Perinić je to izjavio na stručnom znanstvenom skupu koji su na temu termodinamičkih aspekata razvoja požara na otvorenom prostoru organizirali DUZS u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak kazala je da će se nakon prvog udarnog vala ukazati potreba za dodatnim angažmanom snaga. 'Vjerojatno će se zahtijevati prebacivanje snaga i neke druge stvari na koje smo mi navikli u jednom drugom procesu raditi', kazala je Krajčak.

Dodala je da je angažman oko sezonskih ljetnih aktivnosti bio glavni razlog zbog kojeg su se danas okupili, jer su uglavnom bili orijentirani na šumske požare.

Prognoze govore da će za par dana uslijediti visoke temperature, što automatski znači da počinje ljeto i da obala, bez obzira na stanje u Slavoniji, postaje izazovan teren, kazala je Krajčak.



Josipović o poplavama: aplicirati za EU fondove, Hrvatska nositelj projekta za regiju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u Koprivnici kako vjeruje da će se u vezi s poplavljenim područjima krenuti s aplikacijom za EU fondove iz kojih bi se za pogođene države u regiji povukao novac za obnovu, a Hrvatska bi kao članica Europske unije bila nositelj tog projekta.

Kao jedan od razloga današnjeg dolaska u Koprivnicu, osim posjeta sveučilišnom Kampusu, naveo je i posjet koprivničko-križevačkoj Policijskoj upravi zbog pomoći koprivničkih policajaca, posebno ronilaca, na poplavljenim područjima u Slavoniji i Bosni i Hercegovini.

'Dobro je što su se, uz građane, u pomoć uključile i tvrtke sa svojim proizvodima, posebno prehranom, po čemu je poznat i ovaj kraj', rekao je predsjednik Josipović ne navodeći ime Podravke, koja je donirala sedam tona prehrambenih proizvoda.

Vlada bi trebala razmisliti i takve tvrtke koje doniraju osloboditi PDV-a na donacije, istaknuo je.

Predsjednik Josipović rekao je i kako ne zna hoće li biti dosta novca iz državne blagajne za sanaciju oštećenih područja, no Ministarstvo financija, dodao je, o tome se mora brinuti, a s tim u vezi spomenuo je i aplikaciju za EU fondove.