13. I 14. SVIBNJA

U Bleiburgu misa za žrtve; središnja komemoracija na Mirogoju i Udbini

07.04.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Obilježavanje središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor, ove će se godine održati u petak i subotu, 13. i 14. svibnja, na zagrebačkom Mirogoju i u Svetištu hrvatskih mučenika Udbini, priopćeno je iz Sabora

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je o tome radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Počasnog bleiburškog voda (PBV).

U sklopu ovogodišnjeg programa, u župnoj crkvi u Bleiburgu služit će se sveta misa dok će hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac.

Središnja komemoracija s polaganjem vijenaca i molitvom bit će na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju, nakon čega je predviđena sveta misa, i u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini.

Sudionici sastanka istaknuli su važnost dostojanstvenog obilježavanja uspomene na žrtve sa ciljem očuvanja i zaštite povijesne istine o toj tragediji hrvatskog naroda.

Uime HBK na sastanku su sudjelovali tajnik HBK-a Krunoslav Novak i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić.

Predstavnici PBV-a bili su zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač, počasni predsjednik PBV-a Vice Vukojević, tajnik PBV-a Ante Kutleša i voditelj predstavništva PBV-a u Hrvatskoj Bože Vukušić.