afera software

Jandroković: Ako su poštivane procedure, nema razloga za odlazak Hrvoj Šipek

02.12.2021 u 14:01

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak je, povodom zahtjeva oporbe da se zbog 'afere software' smijeni glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, poručio kako, utvrdi li inspekcija DORH-a da su ispoštovane procedure i zakon, onda vjerojatno nema razloga za njezin odlazak i smjenu

"Prvo moram pročitati i vidjeti što piše u tom izvješću inspekcije. Sutra će većina u Saboru prihvatiti izvještaj o radu glavne državne odvjetnice za 2020. godinu. Ako su procedure ispoštovane, onda vjerojatno nema ni razloga za odlazak i smjenu glavne državne odvjetnice", izjavio je Jandroković novinarima u Saboru.

Istaknuo je kako o detaljima ne može govoriti jer još nije vidio izvješće, no smatra da, ako je u sustavu došlo do "tehničke greške", onda ne možemo govoriti o odgovornosti prve osobe DORH-a.

"Ako je sve ispoštovano i ako je sve rađeno u skladu sa zakonom, onda ne vidim razloga da raspravljamo o odgovornosti", kazao je Jandroković.

Svaki poziv na nasilje oštro osuditi i suzbiti odmah u korijenu

Za internetsku stranicu "Hrvatske-izdajice.org", kojom se prijeteći nudi "pretraživanje ili unošenje podataka o navodnim izdajnicima hrvatskog naroda", rekao je kako svaki poziv na nasilje treba oštro osuditi i suzbiti odmah u korijenu, spriječiti pokušaje da se na bilo koji način obračunava s ljudima koji su drugačijeg mišljenja ili stava o nekoj temi.

"Vidljivo je bilo i na onom okupljanu (prosvjed protiv covid potvrda) kako postoje tendencije da se dio prosvjednika ponašao nasilnički, očito je da tu postoji određeni sustav i određeni ljudi koji misle da je normalno pozivati na linč, tome se kao društvo moramo suprotstaviti", kazao je Jandroković.

Nije precizirao odgovor na novinarsko pitanje o najavama iz EU o obveznom cijepljenju te razmišlja li se o tome u Hrvatskoj, rekavši kako Hrvatska ima svoje mjere te mu je drago vidjeti da nam u zadnja dva tjedna brojke padaju.

"Čini mi se da ove mjere daju određene rezultate i ne razmišljamo za sada o novim mjerama", naglasio je Jandroković.

Na upit hoće li biti obveznog cijepljenja samo za neka zanimanja, odgovorio je kako odluku o tome donosi Nacionalni stožer civilne zaštite.

U javnom prostoru puno se neznalica predstavljaju kao znalci

"O tome odluke donosi Stožer temeljem razgovora i konzultacija sa stručnim osobama i ekspertima. U našem javnom prostoru puno je neznalica koji se predstavljaju kao znalci. Uvijek više cijenim struku i one koji su se školovali da bi o nečemu nešto znali. Svoje povjerenje poklanjam znanosti i ljudima koji se bolje razumiju u problematiku nego oni koji se samo prave", naglasio je.

Na pitanje kako komentira odluku austrijske vlade o zabrani okupljanja na Bleiburgu te zabrani obilježja HOS-a, Jandroković je naveo kako se u zadnje dvije godine moglo vidjeti da je došlo do promjena u obilježavanju i komemoriranju žrtava Bleiburga.

Istaknuo je kako ga informacije iz Austrije nisu iznenadile, s obzirom da su po tom pitanju postojale najave. Napomenuo je kako su 2020. i 2021. u samom Bleiburgu u ime hrvatske države položili vijenac, što je učinio veleposlanik, a središnja komemoracija bila je na Mirogoju, a prošle godine održana je misa u Udbini.

  • +17
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sabor treba ostati pokrovitelj komemoracije žrtvama ubijenima bez suda

"Kako ćemo sada nastaviti s obilježavanjem, komemoriranjem žrtve, nikakvim slavljem poraženih ideologija ili zločinačkih režima, to ćemo odlučiti u idućem razdoblju. Sabor je bio pokrovitelj i smatram da treba ostati pokrovitelj komemoracije za žrtve koje su tamo ubijene bez suda", naglasio je Jandroković.

Najavio je saborsku raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koja se danas nalazi na Vladi.

"U četvrtak idući tjedan raspravit ćemo Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Očekujem da će rasprava biti dinamična, pojedini klubovi imaju različite stavove. Očekujem argumentiranu i civiliziranu raspravu i da ćemo donijeti odluke koje će biti u interesu zaštite života i zdravlja građana, to je prioritet", zaključio je Jandroković.