NAJMRAČNIJA POVIJEST

Austrija zabranjuje skup u Bleiburgu: 'Treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma'

20.03.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta odlučio je zatražiti od ministra unutarnjih poslova da zabrani okupljanje u Bleiburgu, piše u nedjelju Večernji list

Proizlazi to iz rezolucije koju je odbor usvojio u četvrtak, a kojom se ministar unutarnjih poslova poziva da zabrani okupljanje u skladu sa zakonom o skupštini.

"Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutarnjih poslova udovolji zahtjevu za zabranu sukladno zakonu o skupštini. Austrija ima posebno osjetljivu političku zadaću koju mora izvršiti zbog zajedničke odgovornosti za najmračnije poglavlje naše povijesti, tijekom zločina nacional socijalizma i treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma", kazao je guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ).

Ruke države Koruške su vezane i uvijek je bilo jasno da samo Ministarstvo unutarnjih poslova može utjecati na “hrvatski skup”. Zabrana ne bi utjecala na misu.

Komemoracija za žrtve Bleiburga mogla bi se ubuduće stalno održavati u Udbini, kao u pandemiji. U tom smjeru su, kad se i službeno povuklo pitanje zabrane komemoracije, razmišljali i u Hrvatskom saboru, donosi Večernji list.