situacija sve napetija

Trump će vojsci Venezuele poručiti da će izgubiti sve ako nastave podržavati Madura

18.02.2019 u 19:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u govoru u ponedjeljak poručit će vojnim čelnicima Venezuele da trebaju "djelovati prema demokraciji" ili riskiraju izgubiti sve što imaju. "Sjedinjene Države znaju gdje vojni zapovjednici i njihove obitelji kriju novac po svijetu", otkrila je Bijela kuća u najavi Trumpovog obraćanja.

Bijela kuća je objavila točke iz govora koji će američki čelnik dati kasnije tokom dana u Miamiju. Trump će kazati i kako vojska Venezuele treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u državu.

Na Međunarodnom sveučilištu Florida iskazat će snažnu podršku predsjedniku Nacionalne skupštine Juanu Guaidu kojeg SAD priznaje kao legitimnog predsjednika Venezuele.

Bijela kuća je objavila i kako je trenutni put Venezuele prema demokraciji nepovratan i da "vojni zapovjednici imaju jasan izbor - djelovati prema demokraciji za njihovu i budućnost njihovih obitelji, ili izgubiti sve što imaju".

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, za kojeg Washington želi da odstupi s te dužnosti, odbija omogućiti pristup humanitarnoj pomoći koja se gomila u Cucuti, kolumbijskom gradu na granici dviju država.

Guaido je najavio kako će u ponedjeljak objaviti da planira uvesti humanitarnu pomoć iz Kolumbije, Brazila i Curacaoa, usprkos Madurovom protivljenju.

"Vojne i sigurnosne snage trebaju poslušati predsjednika Guaida i omogućiti pristup humanitarnoj pomoći", reći će Trump.

Dodat će kako Venezuela ne smije biti "marionetska država" Kube i da će mirna tranzicija u demokraciju u Caracasu pomoći jačanju demokracije i u Nikaragvi i na Kubi.

Većina zapadnih država priznala je Guaida kao legitimnog predsjednika države, no Madurova socijalistička vlada i dalje ima podršku Rusije i Kine te kontrolira državne institucije, uključujući vojsku.