TEMPERATURE I DO 15 STUPNJEVA

Totalni preokret vremena: Nakon kiše i jakog vjetra, stiže sunce i iznadprosječno toplo vrijeme

14.12.2019 u 07:45

Bionic
Reading

Nakon često obilne kiše, na kopnu ponegdje i snijega, osobito na Jadranu jakog i olujnog vjetra, te poplavljenih riva i olujnog nevremena - u subotu će se atmosfera stabilizirati, oblaci razilaziti, tlak zraka naglo rasti, bura i tramontana slabjeti, a i po visini će nam već dolaziti osjetno topliji zrak, donosi HRT u prognozi

Subota: razvedravanje i slabljenje vjetra

Oblaci će se u subotu najdulje zadržati na istoku Hrvatske, gdje će još u prvom dijelu dana biti povremene oborine. Popodne sunčanije, uz umjeren istočnjak i temperaturu oko 6 °C. U središnjoj Hrvatskoj sunčanog vremena bit će već od jutra, koje će biti hladnije nego na istoku. Danju će mjestimice puhati jugozapadnjak, pa će temperatura porasti na vrijednosti između 6 i 8 °C.

U gorskim će predjelima do ujutro mjestimice pasti i više od 10 cm novoga snijega, no prijepodne će oborine prestati i brzo će se razvedriti, na dijelu sjevernog Jadrana već i u drugom dijelu noći, pa će danju tamo sunčanog vremena biti u izobilju. I vjetar će oslabjeti, a dnevna temperatura bit će od 3 do 6 °C u gorju, a na moru između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji ponegdje i 14 °C. Ujutro će biti promjenljive naoblake, pa i pokoje kapi kiše, no zatim pretežno sunčano. Puhat će umjerena bura i sjeverozapadnjak, prema otvorenom moru i jak, pa će more biti umjereno valovito, prolazno još ujutro i valovito.

I na jugu Hrvatske vjetar će danju postupno slabjeti, kiša prestati, oblaka biti sve manje, pa popodne sunčanog vremena neće manjkati, a dnevna temperatura bit će oko 15 °C.

Vremenska prognoza 14.12. Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Novi tjedan - iznadprosječno toplo, ali posvuda ne i suho

Temperatura će idućih dana uz jugo još rasti, na vrijednosti znatno iznad prosjeka. No, na Jadranu će se izmjenljivati sunčana i oblačna razdoblja, mjestimice će biti i kiše, najvjerojatnije i najčešće na sjevernome Jadranu, a od srijede će kiša ipak biti sve češća i u Dalmaciji. U unutrašnjosti povremene, slabe kiše bit će u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i Istre, dok će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom suho.

U nedjelju je pak osobito u središnjoj Hrvatskoj moguća i dugotrajnija magla, no od ponedjeljka uz jugozapadnjak bit će je sve manje, pri čemu će temperatura osjetno porasti - uz izostanak magle čak i na oko 15 °C., prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

  • +10
Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL