BOŽIĆNA CIKLONA

Meteorologinja Ana Bago Tomac otkriva hoće li za Božić padati snijeg

13.12.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Do Božića nedostaje još desetak dana i mnogi se pitaju hoće li blagdanski ugođaj biti upotpunjen snijegom, a tportal je odgovor na to pitanje potražio od meteorologinje Nove TV Ane Bago Tomac

Sudeći po prognozama, ljubitelji bijelog Božića i ove će godine ostati razočarani. Opet dolazi zatopljenje, odnosno već nam dobro poznata božićna ciklona koja donosi južinu i kišu, kako objašnjava meteorologinja Ana Bago Tomac.

'Ovako prevrtljivo vrijeme teško je prognozirati, ali za sada izgleda da dolazi zatopljenje. Ukazuje sve na skok u temperaturi, klimatološki gledano, pa to zovemo božićna ciklona', govori meteorologinja.

Ta ciklona dolazi netom prije Božića 22. i 23. prosinca, uz moguću kišu, te ako okrene na sjeverac, što bi bilo idealno na Božić, kiša bi onda mogla prijeći u snijeg. 'Ali za to su male šanse', ističe Bago Tomac.

Bit će toplije od prosjeka, temperature od 10 do 12 Celzijevih stupnjeva, na Jadranu i nešto više, a u gorju malo niže.

Riječ je o atlantskoj cikloni koja poremeti uobičajeno strujanje zračnih struja nad Europom i umjesto sjevernih ili istočnih komponenti vjetra nad kontinentom počinju puhati zapadni vjetrovi.

  • +14
Snijeg zabijelio Plitvička jezera Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ova ciklona donosi vlažan oceanski zrak, topliji od zraka nad kontinentom, pa je Božić obilježen južinom, kišom i toplijim vremenom.

Ipak, ostaje nam se nadati da će vjetar okrenuti u željenom smjeru i da će nas na božićno jutro dočekati bijeli pokrivač. A do tada možemo maštati o bijelom Božiću, uz već dobro poznate stihove božićne pjesme 'Bijeli Božić' (White Christmas): 'Ja sanjam bijeli Božić…'