prilično nepovoljno

Vakula opjevao 'koma vrijeme' u petak pa otkrio i što nas čeka za vikend

13.12.2019 u 06:56

Bionic
Reading

Na Jadranu će opet biti visokih valova i poplavljenih riva, te olujnog nevremena, ponegdje vjerojatno i tuče, pijavica...

Vrijeme u petak - laički - 'koma'.

Najbolje je ostati doma.

Tlak je u naglom padu, glavobolja smeta radu.

Vrijeme 'tlači'! I još je vjetar sve jači.

Kiša će navečer lijevati 'ko iz kabla', vjetar možda čak rušiti neka stabla.

I kao da nije dosta ovoga svega,

Ponegdje će još biti i snijega. No, već u subotu, kao 'jackpot' na lotu: nakon silne i obilne oborine, opet ćemo imati topline i vedrine.

A u nedjelju po nizinama i magluštine...

Većinom malo kiše, na kopnu i snijega tijekom četvrtka, te manji pad tlaka samo su uvod u promjenu vremena - naglu, brzu, kratkotrajnu, ali i žestoku, zbog koje su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, kaže meteorolog Zoran Vakula za HRT.

U petak će vrijeme za mnoge biti prilično nepovoljno. Tlak će naglo padati, jugo biti uglavnom jako i olujno, oborine prema kraju dana sve češće i obilnije. Na Jadranu će opet biti visokih valova i poplavljenih riva, te olujnog nevremena, ponegdje vjerojatno i tuče, pijavica...

Bit će i snijega

U noći na subotu vjetar će naglo mijenjati smjer pa će nakon jugo kratkotrajno zapuhati lebić pa puletan, zatim većinom tramontana, uz obalu ponegdje i bura. Na kopnu će biti i snijega - u nizinama malo, a do subote ujutro u gorju ponegdje i više od 10 cm. Po mnogo čemu za većinu najnepovoljnije vrijeme bit će od petka kasno poslijepodne do subote ujutro, kada sa zapada slijedi razvedravanje i zatopljenje. No, već od nedjelje nad južnije krajeve dolaze novi oblaci s kojima će biti mjestimične kiše, dok će u nizinama sjeverne Hrvatske biti magle, izostane li jugozapadnjak - opet i dugotrajne.

Petak: jaka južina, kiša, snijeg, ponegdje i nevrijeme U istočnoj će Hrvatskoj malo kiše i snijega ponegdje pasti do petka ujutro, te vjerojatno više ponovno tek kasno poslijepodne i navečer, a prije toga moguća su i sunčana razdoblja te slab do umjeren jugoistočnjak, pri čemu će temperatura od jutarnjih -2 do 1 °C doći do oko 7 °C.

  • +14
Snijeg zabijelio Plitivička jezera Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Malo niža u oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će kiše i snijega također biti u noći, pa danju najprije suho, uz gdjegod umjeren južni i jugozapadni vjetar, pa poslijepodne kiša, a snijeg ponovno u noći na subotu, kada će zapuhati prolazno umjeren i jak sjeveroistočnjak. I u gorju će biti jakog vjetra, na udare i olujnog - najprije južnog i jugoistočnog, navečer i u noći sjevernog i sjeveroistočnog.

Padat će i kiša i snijeg, pri čemu će sve obilnije biti navečer, pa sve do subotnjeg jutra, do kada mjestimice može pasti i više od 10 cm snijega. I na promjenljivo oblačnome sjevernome Jadranu obilnije kiše bit će poslijepodne i navečer.

Olujno nevrijeme

Također često i više od 50 litara po četvornome metru, uz moguće munje, gromove, pa i pijavice. Jako i olujno jugo naglo i kratkotrajno zamijenit će jugozapadni vjetar, zatim sjeverozapadni i sjeverni, uz obalu i bura. Podjednakih će nevolja s kišom, vjetrom i plavljenjem nekih riva biti i u Dalmaciji, osobito poslijepodne i u noći. Zbog malo više temperature bit će i više energije za olujna nevremena, pa ne treba iznenaditi ni mjestimična tuča. I na jugu Hrvatske nestabilno, uz pljuskove i grmljavine, ponegdje i olujno nevrijeme. Jugo će najjače biti u petak navečer, a tek u noći na subotu vjetar će naglo mijenjati smjer i ugroziti plovila.

  • +21
Snijeg u Delnicama Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Od subote stabilnije i toplije, ali ne posvuda i suho U subotu slijedi stabilizacija atmosfere, na Jadranu i slabljenje bure i tramontane, a od nedjelje ponovno promjenljivo oblčano, uz jačanje juga, te povremenu mjestimičnu kišu, najprije na sjevernom dijelu, od ponedjeljka i južnije. U unutrašnjosti također u subotu razvedravanje, a oborine još uglavnom ujutro. Slijedi dotok toplijeg zraka u gorje pa će od nedjelje po mnogim nizinama ponovno biti magle, gdjekad i dugotrajne ako izostane vjerojatan, ali ne i siguran jugozapadni vjetar.

I bez njega, a posebice s njim - temperatura zraka bit će iznadprosječno visoka za sredinu prosinca. Pritom će, kao i nedavno, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti većinom suho, a u gorskom području, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije oblačnije, uz povremenu kišu.