VOJSKA DRŽI UZDE

Tko su najjači politički igrači u Egiptu

05.07.2013 u 07:00

  • +11

Egipat slavi, vojska svrgnula Mursija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Nakon što su egipatske oružane snage svrgnule s vlasti islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, funkciju prijelaznog predsjednika preuzeo je čelnik egipatskog ustavnog suda Adli Mansur. Egipat, zemlja s gotovo 85 milijuna stanovnika prilično je heterogena. U toj heterogenosti moguće je izdvojiti nekoliko ključnih političkih igrača. Popis donosi Al Jazeera

EGIPATSKE ORUŽANE SNAGE

Egipatska vojska moćna je sila u Egiptu od puča 1952., koja je postavljala predsjednike kao što su bili Gamal Abdel Naser i Hosni Mubarak. Upravo su generali svrgnuli i Mubaraka 2011. i nadzirali rad vlade dok Muhamed Mursi nije izabran za predsjednika, a sada drže uzde nakon što su i njega maknuli s vlasti.

Fataha al-Sisija imenovao je Mursi kao glavnog zapovjednika egipatskih oružanih snaga i ministra obrane. Odigrao je značajnu ulogu u odluci vojske 3. srpnja, dva dana od upozorenja, da se makne Mursija, da se raspusti ustav i parlament, i da se održe novi izbori.

Vojska tvrdi kako su svrgnuli Mursija jer je to bila volja naroda. Vojska također kaže da će im politička moć biti vraćena čim bude izabran novi predsjednik i izglasan novi ustav.

MUSLIMANSKO BRATSTVO

Najstarija i najveća islamistička organizacija u zemlji dobila je legitimnost nakon što je bivši predsjednik Hosni Mubarak svrgnut 2011. godine.

Političko krile ove organizacije, Stranka slobode i pravde, podržala je Muhameda Mursija na izborima 2012. Ali u roku od godinu dana njihova sreća se još jednom preokrenula. No ostaje za vidjeti kako će stranka i novi predsjednički kandidat proći na predstojećim izborima.

TAMAROUD

Tamaroud, što doslovno znači 'pobuna' na arapskom jeziku, bio je pokretačka sila iza prosvjeda koji su doveli do Mursijevog kraja.

Skupinu su u travnju osnovali pripadnici egipatskog Pokreta za promjene, grupe koja se protivila Mubaraku i prije revolucije 2011. Skupina se povezala s mladima koji su nezadovoljni egipatskom politikom, a dobivali su potporu kroz medijske kampanje putem društvenih mreža i putem više tradicionalnog uličnog agitiranja, piše Al Jazeera.

Skupina je prikupila 22 milijuna potpisa u peticiji kojom se zahtijevalo da Mursi odstupi s vlasti. Između ostalog, u peticiji se krivi Mursija da je podigao stopu kriminala, za loše stanje egipatskog gospodarstva te rastući utjecaj SAD-a na egipatsku politiku.

Tamaroud je dio pokreta Fronta 30. lipnja, koalicije protivnika Muslimanskog bratstva. Njezini čelnici pridružit će se raspravi o novom ustavu i formiranju nove vlade.

TAJARROUD

Kao odgovor na Tamaroudovih 22 milijuna potpisa, Mursijevi pristaše pokrenuli su suparničku kampanju pod nazivom 'Tajarroud' što znači 'nepristranost', a organizirali su i prosvjede u Kairu.

Tvrde da su prikupili 10 milijuna potpisa u korist Mursija.

AL-NOUR I SALAFISTIČKE STRANKE

Al-Nour, druga je po veličini islamistička stranka, nastala nakon revolucije 2011. Ona podržava Mursija i Muslimansko bratstvo, ali je navijala za uvođenje šerijatskog prava.

NACIONALNA OSLOBODILAČKA FRONTA

Nacionalna oslobodilačka fronta, također poznata kao Narodna fronta za spas revolucije ili Nacionalna fronta za spas savez je političkih stranaka i najveći oporbeni blok.

Imenovali su bivšeg šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Muhameda ElBaradeija da pregovara s vojskom o budućnosti Egipta nakon Mursija.

Jedan od vođa grupe, Hamdeen Sabahi, osvojio je treće mjesto na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Premda je ova skupina u velikoj mjeri bila irelevantna tijekom ovotjednih prosvjeda koje je organizirao Tamaroud, analitičari kažu kako bi upravo člana ovog bloka vojska mogla postaviti za svog kandidata na predstojećim prijevremenim izborima.

AL-AZHAR I KOPTI

Na čelu sunita u Kairu nalazi se veliki imam Ahmed El-Tayyeb. Najvažnije sveučilište sunitskog islama, Al-Azhar, tvrdi da ga se marginalizira otkad je Muslimansko bratstvo došlo na vlast.

Mursijevi protivnici u prošlosti su optuživali Muslimansko bratstvo da želi kontrolirati Al-Azhara jer planira zamijeniti El-Tayyeba nekom drugom figurom iz Bratstva, što su u više navrata u opovrgnuli.

Al-Jazeera piše kako će upravo Al-Azhar igrati ključnu ulogu u vjerskim aspektima u postmursijevoj eri.

Egipatska koptska pravoslavna crkva također je pozdravila masovne prosvjede protiv Mursija rekavši da je 'divno vidjeti kako Egipćani uzimaju natrag svoju revoluciju koju su im ukrali na miran način'.

Papa Tawadros II., koji je preuzeo dužnost prije manje od godinu dana, već je izvijestio da je održao sastanak s ElBaradeijem i velikim muftijom sunitskih muslimana.

Procjenjuje se da u Egiptu ima između četiri i osam milijuna kopta.