OFF SHORE POSLOVANJE

Tko su i što kažu Hrvati koji su povezani s Panamskim papirima

20.05.2016 u 10:18

Bionic
Reading

Četrdesetak imena osoba, dvadeset entiteta te 27 adresa i četiri posrednika iz Hrvatske nalaze se među 11,5 milijuna dokumenata o poslovanju u poreznim oazama koji su iz odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca iz Paname dostavljeni novinarima Süddeutsche Zeitunga, a oni su ih predali Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara (ICIJ)

To što su navedena imena osoba, tvrtki i adrese koje se povezuju s njima ne znači da se radi o nelegalnom poslovanju jer raditi preko off shore računa i kompanija je potpuno legitiman biznis. Stoga se tportal, kao što je to učinio i ICIJ, ograđuje od impliciranja da se osobe koje ćemo spomenuti u nastavku teksta bave ilegalnim poslom ili da su prekršile zakon. Ono što također treba znati je da se off shore računi i tvrtke često koriste za pranje novca ili kao paravan za različite ilegalne aktivnosti.

Zbog toga su danas iz Ministarstva financija priopćili da 'mjerodavne službe Ministarstva poduzimaju sve zakonom propisane mjere i radnje radi utvrđivanja mogućih nezakonitih postupanja pojedinih hrvatskih tvrtki odnosno građana u slučaju Panama dokumenti'.

Dodali su i da su hrvatske službe 'zatražile određene podatke i informacije od srodnih inozemnih službi koje bi mogle pomoći u utvrđivanju mogućih protupravnih ponašanja domaćih pravnih i fizičkih osoba koje se spominju u ovom slučaju'. Napominju također da brzina i opseg dobivanja pojedinih informacija i podataka iz inozemstva ne ovisi dalje o hrvatskim službama, već o zakonodavstvu stranih država te da će oni uspostaviti registar stvarnih vlasnika.

Među adresama objavljenima u Panamskim dokumentima spominje se njih četrnaest u Zagrebu, dvije u Kaštel Lukšiću te po jedna u Rijeci, Splitu, Lovranu, Matuljima, Sv. Filipu i Jakovu, Karlovcu, Puli, Sukošanu i Zadru.

Neka od imena Hrvata koji se nalaze na popisu, poput zagrebačkog odvjetnika Miroslava Pliše, već su se spominjala prije tri godine, kada je ICIJ objavio podatke o tisućama off shore tvrtki.

Plišo se povezuje s adresom Srebrenjak 61, na kojoj mu supruga Romana Kajfež ima kliniku Clirnes, vlasnici su i čuvene stancije Meneghetti u Istri, a papiri ga povezuju, kao i prije tri godine, s tvrtkama Thillay Limited i Greenfield Inc. Upitan da prokomentira svoju vezu s off shore tvrtkama, Plišo nam je samo kratko poručio kako 'nema komentara'.

Objavljeni dokumenti među hrvatskim građanima spominju i ime Ukrajinca Dmitra Černiavskog. Njegovo ime zanimljivo je jer je od 2003. od 2013. bio suvlasnik tvrtke Fora International u Zagrebu zajedno s Rusom Mikhailom Voldočinskim i hrvatskom državljankom Oksanom Dvinskyh. Dvinskyh je pak donatorica HDZ-a i prijateljica i bivša poslovna partnerica Ane Karamarko, čije je ime vezano za tvrtku Migrit solarna energija za ulaganje u Finskoj.

Na listi se tako nalazi Miroslav Antunović, dioničar u tvrtki Alfa Global Holdings s jurisdikcijom na Britanskim djevičanskim otocima. Antunović je sin Tomislava Antunovića, vlasnika hotela Antunović, bliskog prijatelja bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. U Panamskim papirima spominje se i adresa Lička ulica 31 u Zagrebu. Na njoj je prijavljen Antunović, direktor i član tvrtke Antunović TA registrirane na adresi Zagrebačka avenija 100/A. S Antunovićem smo pokušali stupiti u kontakt, a tajnica u tvrtki nam je rekla da je na putu i da će se povratno javiti ako bude zainteresiran.

Na popisu se nalazi i Jerko Filipović, a uz pomoć sudskog registra povezali smo njegovo ime i adresu Slavonska 19A. Na njoj je pak registrirana tvrtka Nina Commerce, vlasnik lanca trgovina Planet obuća. S Filipovićem smo pokušali stupiti u kontakt, međutim njegova tajnica nam je poručila da trenutno nije u mogućnosti razgovarati jer se nalazi na putu za inozemstvo.

Klaudio Marcelić vlasnik je tvrtke Novi link, registrirane na adresi 112. brigade u Zadru. Tvrtka je zastupnik nekoliko tvrtki za satelitsku komunikaciju na moru. U medijima se može pronaći da su prije nekoliko godina donirali zadarskoj bolnici 12-kanalni EKG uređaj vrijedan 50 tisuća kuna.

'Pomorac sam, navigavam na jahtama, radim nešto sitno i menadžment za malo veće igrače s Bliskog istoka. Ovo je bilo otvoreno za stand by za takve operacije. Onaj koji mi radi poreznu prijavu, on vidi da mi s iste adrese dolazi i plaća. To nije vezano s Hrvatskom niti s mojom tvrtkom Novi link. Mirno spavam i nemam novca na tim računima', kazao je za tportal Marcelić.

Milana Holjevaca povezuje se s adresom Put Vojina 16 u Lovranu. Iz povijesnog izvatka sudskog registra vidljivo je da ju je koristio na Trgovačkom sudu u Rijeci 2007. godine, kada je osnovao Specijalnu bolnicu za opću i plastičnu kirurgiju, otorinolaringologiju, ortopediju, urologiju i ginekologiju Liganj. Holjevac se početkom bavio uvozom/izvozom južnog voća u Africi, gdje je živio, a posao je obavljao preko luke Koper. Bio je jedan od osnivača Rotary kluba u Rijeci, imao je svoj avion, a prije šest godina se ubio.

Je li Zlatko Garac ista osoba u koju je pucano 2013. u središtu Bukurešta, nismo mogli utvrditi. Spomenuti Garac živi u Rumunjskoj i radi u tvrtkama za gospodarenje otpadom.

Sanju i Gordana Bubeka iz Matulja povezuje se kao posrednike SGSB Company s Britanskih djevičanskih otoka, a suvlasnici su tvrtke Phoenix trade.

Dokumenti ICIJ-a još spominju imena Vedrana Manojlovića, Domagoja Vukovića, Denisa Borovića, Dubravke Borović, Marijana Pavelića, Mislava Bobića, Berislava Maleša i Marka Kordiša.

Među entitetima u dokumentima su Jadran Maritime Services S.A., SGSB Company Limited, Keymore Property Asset Inc., Greenfield Group Inc, Apwind Limited, Thillay Limited, Adnil Limited, Apache Sky Limited, Aviva Trading Ltd. Central European Property Company Corp., Regent 4 Ltd., Vapi Business Group Ltd., Norsford Ltd., Denevian Ltd., Cosico Ltd., I Consulting Inc. Bolisford Ltd., Genex International Ltd., Bauwood Limited, BL Media Group Ltd.